Egy újabb egészséges ínyencség szezonális zöldségekből, gyümölcsökből!
A nyári hőségben könnyű salátákra, lédús gyümölcsökre vágyik az ember. Viszont ahogy beköszönt az ősz és hidegebb lesz az idő, egyre jobban kívánjuk a színes, tápláló ételeket, amelyek energiával töltenek fel és melegséggel árasztanak el minket. Bár tény, hogy az ősz koronázatlan királya a sütőtök, de azért ne feledkezzünk meg a többi szezonális társairól sem! Ugyanis ilyenkor terem az alma, a körte, a cékla, a répa, a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a káposzta – és hagymafélék valamint a cukkini is.
Az alábbi recept tökéletes jolly joker fogás, hiszen az őszi-téli szezonális zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készül. Bátran kombináljuk a gyümölcsöket a zöldségekkel hiszen ízekben és textúrákban gazdag fogások kerekednek belőlük. A sütőben sütés pedig segít kiemelni a gyümölcs- és zöldségfélék természetes ízét, amit a mézes- balzsamecetes öntet varázsol karakteres ízűvé. Nagyon praktikus fogás hiszen, amikor ráérünk, elő tudjuk készíteni a hozzávalókat (tisztítás, darabolás) majd dobozolva hűtőben tárolva több napig elállnak várva arra, hogy sütőbe kerüljenek.
Balzsamecetes sült zöldségek és gyümölcsök
Hozzávalók
- 1 darab cékla
- 1 darab édesburgonya
- 1 darab répa
- 1 darab alma
- 1 darab körte
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Mézes balzsamecet
- 2 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál méz
- 1 csipet só, bors
- 1 kiskanál kakukkfű, rozmaring, oregánó
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mosd meg, amit kell, tisztítsd meg.
- A megmosott, meghámozott hozzávalókat vágd egyenlő nagyságú darabokra. A sütési idő szempontjából fontos, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek!
- Egy tálban keverd össze az olívaolajat a mézzel és a balzsamecettel majd add hozzá a sót, a borsot és a fűszereket.
- Locsold az öntetet a zöldségekre és kézzel kicsit forgasd össze, hogy a mézes, fűszeres olaj mindenhol befedje őket.
- Szórd a zöldségeket a tepsire úgy, hogy ne fedjék egymást a szeletek
- Tedd a tepsit az előmelegített sütőbe és 30-40 percig süsd időközönként átkeverve, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak.
- Amikor kívül szép pirosak, ropogósak, belül puhák, könnyen áthatol rajtuk egy hegyes kés, vedd ki a sütőből.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]A hozzávalókat bátran variáld kamrád, hűtőszekrényed tartalma és persze ízlésed szerint. Kiváló bele a sütőtök, paszternák, kelbimbó, de akár a csicsóka vagy karfiol is. Hidegen, melegen köretként és önálló ételként is fogyasztható. Készítsd minél többféle ízű és színű hozzávalóból, hogy igazán különleges és étvágygerjesztő legyen!
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptünket is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
További könnyed, ízletes recept javaslataink: