A bolognai jellegű ételeket mindenki ismeri. A lényeg a szaftos, nagyon olaszos, ragu melyet általában darált sertéshússal készítenek és tésztával kínálnak, de magyaros megoldásként rántott húsra is rétegezik spagetti és egy marék trappista társaságában, így kimaxolva az egészségtelenség felső határát. A napokban valahogy nagyon vágytam erre az ízre, de természetesen kizárólag clean megoldásokban gondolkodom. Annál is inkább, mivel éppen egy alacsony szénhidrátos időszakkal próbálom kicsit formába lendíteni magam a nyári pihenés után. Így született meg ez a zöldségragu, amit, hogy némi proteinhez is jusson kicsi testem csirkemelle boronálok egybe. Az ötlet teljesen saját, ahogy a recept is, viszont az eredmény bőven megütötte azt a mércét, amivel már a weboldalra is felkerülhet egy receptem (bevallom sokszor annyit kísérletezek, mint amennyi ide felkerül). Valóban nagyon ütős olaszos ízeket sikerült kihozni, úgy is, hogy zöldségekkel helyettesítettem a zsíros disznóhúst, így nem csak telített zsírtól mentes lett az étel, de jóval könnyebben is emészthető. A csirkemell szaftos és olaszos ízű lett, így a spagetti nélkül is sikerült jóllakni 🙂 Az étel egyébként nagyon olcsó és nem elég könnyen elkészíthető is, de érdemes a receptet pontosan követni, hogy pont ilyen szaftos és fűszeres legyen.
A recept egyébként amolyan 2in1. Hiszen akkor is jó választás lehet, ha Te éppen nem diétázol annyira, hiszen teljes kiőrlésű tésztával, de akár rizzsel is finom lehet. Ha pedig a vegan életmódot követed akkor csirke nélkül egy ütős vegan bolognai ragut kapsz, szóval semmiképp se kattints tovább 🙂
Szaftos csirkemell ragu
Hozzávalók
- 400 g csirkemell (4 szelet)
- 1 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1 doboz paradicsom Konzerv, hámozott, előfőzött
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 táskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál bazsalikon
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál rozmaring
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 csipet cayenne bors opcionális
Elkészítés
- Előkészületek: A vöröshagymát vágd finomra, a fokhagymát szeletekre, a csirkemellet pedig egyforma szeletekre. A répát és a cukkinit reszeld le.
- Egy lábasban hevítsd fel a kókuszszírt, majd párold rajta üveghere a hagymát. Ügyelj, hogy a hagyma ne piruljon meg, hiszen most inkább olaszos ízeket szeretnénk. Ezért na használj túl nagy lángot, azonnal sózd meg és folyamatosan kevergesd. Amikor a hagyma üveges add hozzá a fokhagymát, valamint a reszelt répát és cukkinit. Folyamatosan kevergetve picit nagyobb lángon pirítsd 2 percig, majd sózd meg és add hozzá a fűszereket a bors kivételével. kevés (kb. fél deci) vízzel öntsd fel és lefedve, alacsony lángon párold 10 percig.
- Amíg a zöldségek párolódnak süsd elő a csirkemellet. Ehhez a szeleteket enyhén sózd, borsod, majd egy serpenyőben közepes lángon süsd úgy, hogy fél perc sütés után a másik oldalára fordítod. Összesen 3-3 fordítás után tedd félre a hússzeleteket.
- A zöldséges raguhoz öntsd hozzá a hámozott paradicsomot a levével együtt és tedd bele a hússzeleteket is. Fedő alatt, néha rákeverve főzd további 10 percig. Olyan hőfokot válassz, hogy a szaft enyhén rotyogjon. Ezután add hozzá a paradicsompürét és a borsot. Keverd el és végső lépésként már fedő nélkül főzd 5-6 percig, így kevésbé leveses lesz az ételed. (Ha nincs otthon konzerv hámozott paradicsom, akkor érdemes sós vízben előződnöd pár paradicsomot. Főzés után közvetlenül hideg vízbe téve könnyedén lehúzhatod a héját. Fontos, hogy szabadulj meg tőle, mert az összepöndörödött héjacskák az ételt nagyon elrontják)
- Tálaláskor 2 szeletet pakolj egymásra és öntsd le alaposan a raguval és a szafttal. Mivel olaszos ízvilág jól illik hozzá a rukkola, ami a fűszerek emésztését is elősegíti. Díszítsd apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]