Bulgur és kuszkusz – a népszerű alternatív köretek

Elmúltak már azok az idők, amikor rizzsel és krumplival azonosítottuk a legnépszerűbb köreteket. A tradíciónak ugyan fontos szerepe van, mégis a kedvező élettani hatásaik miatt az alternatív kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egész világon. A mai cikkünkben ennek okán a bulgur és a kuszkusz egészségre gyakorolt hatásait vizsgáltuk meg.

Csirke mellé rizst, sertés mellé nokedlit, kacsa mellé krumplit? Jól hangzik, ugye? Vélhetően ezek a párosítások beégtek valamennyi magyar ember tudatába, nem hiába. Ezek a főételek meglehetősen nagy múltra tekintenek vissza, ráadásul azt sem lehet teljes bizonyossággal mondani, hogy egészségtelenek lennének. A 21. században azonban érdemes kicsit kitekinteni a megszokások mögül, hiszen számos kiváló köret-alternatíva áll a rendelkezésünkre.

Bulgur
Bulgur

Mi az a bulgur?

A bulgurt, hogy ne menjünk messzire a tradicionális köretektől, „török rizsként” emlegetik. A közel-keleti konyha már jó néhány évszázada előszeretettel használja, hiszen könnyen elkészíthető, tápláló és az emberi szervezetre is számos jótékony hatást kifejt. Európában és Magyarországon az utóbbi évtizedekben terjedt el igazán, és sokan a diétázás egyik alapköveként tekintenek rá.

A bulgur miből áll?

A bulgur teljes kiőrlésű gabonának számít, tehát a búzaszemek egészét fogyasszuk. Nem ragadnak össze, mint a rizs esetében. Vízzel leöntve jól megszívja magát, és bár nem számít gluténmentes tápláléknak, hasznos tulajdonságai miatt cukorbetegek számára is kifejezetten javallott a fogyasztása. Előre párolt és kiszárított gabonából készül, többnyire durumbúzából.

Miért olyan egészséges a bulgur?

A diétázni vágyók számára elsősorban az alacsony kalóriatartalma miatt vonzó választás. Míg 100 gramm rizs 130 kalóriát tartalmaz, addig a bulgurban ez a szám mindössze 83-ra rúg. Ennek okán főként rizs és kinoa helyettesítésére használják. Táplál és eltelít, mivel a búzaszemek minimális feldolgozáson mennek át, ráadásul gazdag növényi rosttartalma miatt az emésztésre is kedvezően hat.

https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/klasszikuson-clean-modra/turo-csirkemell-fasirt-bulgur-bizivel-recept/

Tisztítja a bélfalakat, továbbá akár egy tál elfogyasztásával fedezhetjük a napi rostigényünk közel 20-30 százalékát. Ez természetesen attól is függ, hogy mekkora a súlyunk. Teljes kiőrlésű mivolta miatt a beleinkben található baktériumokra is pozitív hatással bír. Székrekedés esetén például érdemes egy nagyobb adag bulgurt elfogyasztani.

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a bulgur?

Igen magas ásványi anyag tartalma miatt szintén közkedvelt táplálék a bulgur: gazdag magnéziumban, vasban, rézben és mangánban. Serkenti a vérkeringést, valamint segít a vérszegénység megelőzésében, tehát veseproblémákkal küzdők számára nagy segítség lehet. A káliumnak köszönhetően erősíti a csontokat, idősebb korban a csontritkulás elleni küzdelemben is bevethető.

A vitaminokat tekintve B1-, B2-, B6-vitaminokban bővelkedik, amelyek támogatják a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. Szabályozza a koleszterinszintet, gazdag omega-6-tartalma miatt a vérerek és szív működésének egészségéért is sokat tesz.

https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/kulonleges-etelek-receptek/sult-pisztrang-bulgurral/

Hol juthatunk hozzá a bulgurhoz?

Szerencsére a bulgur a növekvő népszerűségének köszönhetően egyre jobban elterjedt Magyarországon. Ma már szinte bárhol hozzá lehet jutni, legyen szó bio- vagy élelmiszerboltokról, de drogériákban és piacokon is kapható termék. Zacskós kiszerelésben kell keresni a polcokon. A felhasználási idejét tekintve fél évet érdemes figyelembe venni. Ami a tárolását illeti: jól zárható üvegben vagy dobozban, száraz, napfénytől védett helyen tartsuk.

Hogyan fogyasszuk a bulgurt?

Kétszeres mennyiségű forró vízzel célszerű felönteni, majd a főzési ideje nagyjából megegyezik a rizs főzési idejével, ami körülbelül 15 perc. Ezt követően kicsit hagyni kell állni a vízbe, hogy felszívja, ezzel kapja meg végleges formáját és ízvilágát.

Egy másik remek választás: a kuszkusz

A kuszkuszt és bulgurt sokan összekeverik, holott van egy nagy különbség a két táplálék között: előbbi egyfajta tészta, míg az utóbbi gabonaféle. A kuszkusz a berber népcsoporthoz köthető. Hántolt, őröltlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Habár eleinte az arab konyha egyik kihagyhatatlan kiegészítője volt, ma már az egész világon elterjedt kedvező élettani hatásai miatt.

Kuszkusz
Kuszkusz

Kuszkusz a diétához?

Akárcsak a bulgur esetében, a kuszkusz is remekül passzol a diétához, hiszen alacsony kalóriatartalma miatt bátran beépíthetik az étrendjükbe a fogyni vágyók. 100 grammjához mindössze 112 kalória párosul, ami nagyjából a harmada annak a mennyiségnek, ami a rizsben megtalálható.

Milyen előnyös élettani hatásai vannak a kuszkusz fogyasztásának?

Nem tartalmaz zsírt, ahogy cukrot sem, így cukorbeteg számára igencsak népszerű választás. A rosttartalma meglehetősen magas, hiszen legalább 5 gramm található egy csészényi kuszkuszban. Különlegessé teszi, hogy gazdag szelénben, ami a sejtek egészéges állapotának fenntartásához járul hozzá, valamint csökkenti a szervezetünkben felgyülemlett stressz mennyiségét.

Található benne kolin, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a legfontosabb szerveink, többek között a máj hatékony működéséhez. Magnéziumtartalma a vérnyomás normális tartományban tartásáért felel, míg a benne található kalcium a csontos egészségéért tesz sokat.

https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/gyors-es-konnyu/oszi-kuszkusz-kasa/

Mi a kuszkusz nagy előnye a többi körettel szemben?

A kuszkusz semleges íze lehetővé teszi, hogy számos étel mellé feltálaljuk, így sós vagy édes ízvilággal is bátran párosítható. Zöldséggel és húsokkal is fogyasztható, de pohárdesszertként például tejberizshez is felhasználható. Mindössze 10 perc alatt elkészíthető, nem igényel főzést, elég, ha felöntjük vízzel vagy tejjel, és várjuk, hogy kicsit megszívja magát.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: