A bulgur az egyik legegészségesebb gabona a világon. Különleges tápértéke mellett elkészítése is könnyű. Ízében sokoldalú és teljesen beleilleszthető az átlag magyar által kedvelt ízvilágba. Ennek ellenére máig nem ismert gabona. Cikkünkben ezen próbálunk változtatni.
Mi a bulgur?
A bulgur egyes hiedelmekkel ellentétben nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata. A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják, majd hántolják, óvatosan előpárolják és szárítják. Rendkívül ősi táplálék, egyes leletek szerint már nyolcezer évvel ezelőtt is fogyasztották. Napjainkban a közel-keleten és Indiában a mindennapos étkezés része. Kétféle változata létezik, a világos és a sötét bulgur. Európában utóbbi ritkaságnak számít.
A bulgur és az egészség
100g-ban 69g szénhidrátot tartalmaz, azonban nem kell megijedni, mert a glikémiás indexe csupán 46. Ez a legjobb érték a gabonák között. Csak összehasonlításképpen a fehér rizs GI-je 87, de a legjobb basmati rizs GI-je is jóval e fölött van (58). Ez azt jelenti, hogy nem okoz vércukor ingadozást és a bulgur formájában bevitt szénhidrát energiaforrásként használódik el, zsírraktározás helyett. A bulgur tehát tökéletes társ akkor is ha izomtömeget szeretnél építeni a lehető legkevesebb zsírraktározás mellett!
Ha nem lenne elég, hogy gyakorlatilag az egyik legkevésbé hizlaló szénhidrátforrás, akkor is van még érv a tarsolyunkban! A bulgur ugyanis nagyon jó B- és E-vitamin, valamint vas forrás. Ez mellett első osztályú rost tartalma gondoskodik (természetesen elegendő folyadék fogyasztás mellett) az anyagcserénk optimalizálásában és a belek egészségének megőrzésében.
A bulgur elkészítése
Nagyon egyszerű elkészíteni is. Ha kisebb szemű bulgurt vásárolunk, akkor azt csupán elég forrázni és leszűrni, a nagyobb szemű pedig pár perc főzés után fogyasztható. Főzhetjük azonban 10-15 percig is, ekkor több vizet vesz fel és állaga a tarhonyához fog hasonlítani. Ha nem pergős szemeket szeretnénk, hanem tapadós, kásaszerű állagot, akkor pedig egyszerűen öntsük fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, és hagyjuk állni 30 percig.
Frissítő bulgursalátát is készíthetünk. A legismertebb ilyen ételek a Tabulleh és a Kisir. Mindkettő hideg olívaolajjal és főtt bulgurral készül, ám előbbiben a petrezselyem és a citrom dominál, utóbbiban a paradicsom és a menta.
Mivel íze semleges szinte bárhogy fűszerezhetjük. Zöldfűszerekkel, petrezselyemmel elkészítve a tradicionális török konyha ízeit veszi fel. De hihetetlenül finom tud lenni pirospaprikás, paradicsomos magyaros ízesítéssel. Kevesen tudják, de a bulgur nem csak köretként, de desszertekben is megállja a helyét. Remekül igazodik a mazsolához és egyéb aszalt gyümölcsökhöz. Főzve, vagy egy éjszakán át joghurtba áztatva pedig ideális alternatíva zabkása helyett is.