Így válaszd ki a megfelelő C-vitamint

A C-vitamin készítmények a legnagyobb mértékben értékesített vitamin kiegészítők. A társadalom széles rétege szedi ősztől tavaszig, a legtöbben, mint az egyedüli vitaminkészítmény. Nem hiába, hiszen ez a vitamin elengedhetetlen a téli nyavalyák elkerüléséhez, de az év hűvösebb felében idényzöldségek hiányában táplálkozással igen nehezen vihetjük be. Az üzletekben rengeteg változatban kapható, a filléres aszkorbinsav poroktól, kezdve a tablettás, kapszulás vagy rágótablettás c-vitaminok is elterjedtek. Léteznek szintetizált és természetes eredetű C-vitaminok is, de egyre népszerűbbek a különféle extra hatóanyagokkal, kivonatokkal dúsítottak, valamint a retard , liposzómás, vagy egyéb jelzőkkel ellátott c-vitaminok is. A piacon több, tízszeres árkülönbségek is előfordulnak, de a hatásukban valójában senki sem biztos. Cikkünkben bemutatjuk a vitamin-kiegészítők közti különbséget és bemutatjuk melyik C-vitamint érdemes vásárolni.

Miért fontos a c-vitamin?

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Elsősorban antioxidánsként tekintünk rá, mivel a sejtek belsejébe épülve véd különböző károsító hatásoktól, főként szabadgyököktől. Biológiai hatásai igen széleskörűek. Például javítja a vas felszívódását és elősegíti a kollagén beépülését. Sportolók számára különösen fontos szerepe a kötőszövetek anyagcseréjében és az izomzat regenerációjában van. Rákellenes hatása is ismert. Leginkább a gyomorban a rákkeltő nitrozaminok képződését képes gátolni. szabályozza a vér LDL (rossz koleszterin) szintjét, ami szív és érrendszeri betegségek okozója. A sort még sorolhatnám, azonban amit a legtöbben egy C-vitamin kiegészítőtől várunk az az általános immunerősítő hatása. Különösen az őszi/téli időszakban legyengülő immunrendszer számára az első számú védőbástya. A megfázás és az influenza elleni megelőzés legjobb eszköze, de a kialakult betegségek gyors leküzdésében is hatékonyan segít.

Érdekesség, hogy a legtöbb állatnak nincs szüksége C-vitaminra mivel szervezetük képes előállítani. Nekünk embereknek viszont nincs ilyen tulajdonságunk, sőt gyakorlatilag azt tárolni sem tudjuk, ezért különösen fontos a rendszeres bevitel.

A C-vitamin adagolása

Ebben a kérdésben sok ellentétes véleményt hallani. Az OÉTI által meghatározott 80 mg-al szemben sok tanácsadó esetenként több grammos megadózisokat javasol. Mi úgy gondoljuk mindkét nézet téves. A napi 80 mg csak optimális esetben lehet elég. Legyengült immunrendszer, komolyabb igénybevétel esetén ez kevés. És különösen kevés, ha nem természetes forrásból juttatod be. Óriási dózisokat viszont teljesen értelmetlen fogyasztani, mivel egyszerre 200 mg-nál többet a szervezet nem képes használni ( forrás: itt), így az összes többi mennyiség vizelettel fog távozni. Ez a vitamin ugyan nehezen túladagolható, de ha valaki komolyan veszi az egyébként táplálék-kiegészítő lobbitól származó ajánlásokat hosszú távon számolhat egészségügyi problémákkal. Ilyenek a vas-anyagcsere zavar, a vesekő kialakulása, vagy más tápanyagok felszívódásának romlása. A mi véleményünk szerint napi szinten 600mg C-vitamin bevitele a téli időszakban is elegendő. Ezt a mennyiséget azonban a hasznosulási kapacitás ismeretében mindenképp 3-4 részben érdemes bevinni. Habár köztudott, de azért kiemelem: a vitamint mindig étkezés közben, esetleg közvetlenül utána kell bevenni, éhgyomorra tilos!

Természetes, vagy szintetikus C-vitamin?

Kézenfekvőnek tűnik, a válasz azonban mégsem annyira egyszerű. Ahhoz, hogy megválaszoljuk lássuk hogyan készül a C-vitamin! A szintetikusan előállított C-vitamint kukoricakeményítőből komoly, energiaigényes kémiai eljárás során nyerik. Az így nyert anyag valójában a c-vitamin valamely sója, ami lehet nátrium-aszkorbát, kalcium-aszkorbát, kálium-aszkorbát, diacetil aszkorbinsav vagy aszkorbinsav palmitát és sztearát. Ezek a mesterségesen előállított vitaminszármazékok a legtöbb vitaminkészítmény alapanyagjai. Habár mesterséges eredetűek, veszélytelennek számítanak és a molekuláris különbségek ellenére a szervezetben egyaránt L-aszkorbinsavként hasznosulnak. A legtöbb táplálékkiegészítő gyártó ezért azon a véleményen van, hogy a C-vitamin esetében nincs különbség a mesterséges és a természetes eredet között. Ez azonban nem teljesen igaz. Tény, hogy a fenti anyagok mind C-vitaminként hasznosulnak és fogyasztásuk inkább egészséges. Azonban nem teljesen ugyanazt a hatást érik el, mint a természetes változatok. Ha természetes forrásból viszed be a c-vitamint, mondjuk gyümölcsből, akkor az aszkorbinsav mellett olyan hasznos anyagokat viszel be, mint a rutin, bioflavonoidok, K-faktor, J-faktor, P-faktor, tyrosináz és aszkorbinogen. Ezek a C-vitamint hasznosulását nagyban segítik. (forrás: itt, itt, és itt) Továbbá a szintetikus forrású aszkorbinsav származékokat a szervezetnek fel kell dolgoznia, ami a vesét és az emésztőrendszert jobban megterheli.

Végül egy utolsó adalék a szintetikus vitaminok kérdésében: Mivel a vitaminok szintetizálása igen költséges a mesterségesen előállított C-vitaminok többsége Kínából érkezik. Európában csupán egy gyártót létezik: a skót DSM nevű cég. Köztudott, hogy a kínai előírások közel sem olyan magasak, mint az EU-ban. Ezt érdemes megfontolni annak, aki az olcsóbb vitaminokat keresi.

C-vitamin vásárlásánál fontos szempontok

Keresd a természetes forrást

Ha szeretnéd megtudni, hogy az általad választott C-vitamin természetes, vagy szintetikus forrásból van, akkor sajnos nincs egyszerű dolgod. 100%-ig biztosra nem lehet menni, hiszen mindkét változatot fel lehet aszkorbinsavként tüntetni. Ha azonban a csomagoláson D-aszkorbinsav, vagy a fentebb említett aszkorbátok valamelyik formáját látod akkor biztos, hogy szintetikussal van dolgod. Ha a csomagoláson kifejezetten fel van tüntetve, hogy „természetes eredetű szerves c-vitamin” akkor jó nyomon vagy.

Előnyben a kivonatok

Ha a c-vitaminhoz természetes kivonatokat adnak az jelentősen növeli a hatékonyságát. A legjobb, ha a termékhez acerola, vagy a csipkebogyó kivonat van adva. Érdekes, hogy külföldön népszerűek az olyan kivonatokkal ellátott vitaminok is, mint a kiwi, brokkoli, vagy zöld paprika. Mi mindenesetre az előbbi kivonatokat javasoljuk. Mindez nem csupán a gyártók marketingfogása, hanem tényleg működő extrákat jelent, melyek a gyengébb minőségű szintetikus vitaminok értékét is emeli.

Nyújtott felszívódás

A szervezet egyszerre kb. 200mg C-vitamint képes teljesen használni, amiből kb 60mg fog aktívan hasznosulni. (forrás: itt) Ha ennél több kerül be, annak többségét a vese kiválasztja és távozik a vizelettel. A megoldás lehet az, hogy nagyon kis mennyiségben napi 3-4 alkalommal juttatod be a C-vitamint, ez azonban nem túl praktikus és kapszulákkal kivitelezhetetlen. A retard technológiát úgy fejlesztették ki, hogy a hatóanyag-tartalmat időben elhúzódó módon adják le lassabb, folyamatos felszívódást biztosítva. Tehát itt sem kell parasztvakítástól tartanod, a dolog működik és kifejezetten hasznos kialakult betegség esetén, amikor folyamatos vitaminellátásra van szükség.

Liposzómás C-vitamin

A liposzómás vitaminok az elmúlt évek újdonságainak számítanak. A fejlesztés lényege, hogy olyan, ún. liposzómás gömbökbe töltik az aszkorbinsavat, melyeknek külső burka megegyezik az élő sejtekével, ezért azok a vitamint sokkal rövidebb útvonalon keresztül képesek eljuttatni a célba. Egyesek kétségbe vonják ennek jelentőségét, míg mások esküsznek rá. Én magam saját tapasztalatok alapján inkább az utóbbi tábort erősítem. Tapasztalataim szerint a liposzómás C-vitaminokból jóval kisebb dózis is elég, ezért megfelelő táplálkozás mellett megelőzésre, szintentartásra ez a jó választás. Egy megfázás esetén, vagy influenza szezonban azonban a magasabb dózisú retard és mindenképpen bioaktív kivonatokkal erősített készítményt javaslok.

Tiszta növényi C-vitamin források

Léteznek olyan hazánkban még kevésbé elérhető, külföldön is a felső árkategóriába tartozó termékek melyeket kifejezetten természetes c-vitamin kiegészítésként kínálnak. Ezen termékek csúcsa az organikus fagyasztva szárított acerola, vagy camu-camu porok. Ezek tényleg jók, sőt talán a legjobbak, mivel a teljes termést tartalmazzák számos más bioaktív komponenssel együtt a lehető legtisztább forrásból. Ha lehetőséged van ilyen organikus, liofilizált bogyók beszerzésére akkor használd ki, mert elsőosztályú napi C-vitaminkiegészítők. Ugyanakkor a téli szezonban ezek mellett is lehet liposzómás, vagy retard készítményt szedni.

A C-vitaminról gyakran ellentmondásos információk terjednek, ezért nehéz lehet megtalálni a megfelelő kiegészítőt. Szokásunkhoz híven konkrét terméket most sem ajánlunk, de bízom benne, hogy a fentiek alapján már könnyű lesz eligazodni a vitaminkészítmények között.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: