A rizsliszt egy alternatív fehér liszt helyettesítő, ami remek foszfor- és vasforrás, élelmi rostokban bővelkedik, ráadásul az íze is semleges. Két fő fajtája érhető el az üzeletek polcain: a “fehér”, azaz hántolt és a “barna”, hántolatlan – ennek megfelelően beszélünk fehér és barna rizslisztről. A barnarizsnek magasabb rosttartalmánál fogva élettanilag kedvezőbb hatása van szervezetünkre fehér társánál, így igyekezzünk inkább azt a fajtát keresni.
A rizsliszt sokrétűen felhasználható, könnyű vele dolgozni. Kezdő szakácsoknak remek választás a fehér liszt kiváltására. Készíthetünk belőle mártásokat, tortát, tortakrémet, sűríthetünk vele levest, főzeléket, de panírozásra is ideális. Mivel sikért nem tartalmaz (gluténmentes), kelt tészta nem készíthető csak tisztán rizsliszt felhasználásával.
Kísérletezzünk bátran a rizsliszttel – akkor is, ha nem vagyunk gluténérzékenyek – hiszen változatosabbá és egészségesebbé tehetjük a fehér liszt alapú recepteket. Mi most egy szuper gofri receptet mutatunk, ami ráadásul cukormentes. A hozzáadott túrónak köszönhetően pedig a fehérjetartalma is magasabb mint a sima, hétköznapi társáénak.
Mi tegyünk a gofrira?
Számtalan lehetőségünk van, amivel fel tudjuk dobni, nem kell azonnal a nutellás üveghez nyúlni!
Szuper alternatíva lehet például a görög joghurt (egy kis juharsziruppal vagy egy kanál mézzel) elkeverve, különféle magvajak (pl mogyoróvaj), de az almaszósz is jó választás.
Plusz feltétként szolgálhatnak kedvenc gyümölcseink, aprított magvak vagy valamilyen cukormentes lekvár, csokoládé. Érdemes kipróbálni a mogyoróvaj – alma/banán kombinációt, meghintve étcsokoládéreszelékkel.
Ugye, neked is összefutott a nyál a szádban?!
Goffri recept
Hozzávalók
- 120 g rizsliszt
- 100 g túró
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 2 ek eritrit
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
Elkészítés
- A tojást habosra keverjük az eritrittel és a sóval.
- Hozzáadjuk a túrót és újra átkeverjük a robotgéppel.
- Ezután jöhet a szódabikarbónával, fahéjjal elkevert liszt, majd a tejjel csomómentesre keverjük.
- Ha van egy kis időnk, nem fog ártani a tésztának, ha egy kicsit pihentetjük, hogy a rizsliszt jobban felszívja a nedvességet.
- Bemelegítjük a gofrisütőt, majd kisebb merőkanálnyi adagot teszünk a sütőbe, és 3-4 perc alatt megsütjük. Minden sütés előtt egy kis kókuszolajjal kenjük át a gofrisütőt.
- Sütés után pedig szedjük rácsra, így megmarad a ropogóssága.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!