Elegáns, csábító és nagyon ünnepi. Ez a vörös bársony, vagy ahogyan Amerikában hívják a Red velvet. Hazánkban ugyan még kuriózumnak számít, de a tengeren túl mindenki imádja és minden valamire való fogadás kötelező eleme. Csakhogy finoman szólva nem a legegészségesebb darab. Az eredeti recept szinte csak tiltott alapanyagokból áll, mint a cukor, a fehér liszt, a tejszín, vagy az ételfesték. Ezért is volt kihívás megalkotni ezt a receptet ami nem hogy fehér, de semmilyen lisztet sem tartalmaz. Színét a céklából származó természetes színanyagok adják és tele van C-, B- és E-vitaminokkal, folsavval, Omega-3 zsírsavakkal és különböző antioxidánsokkal, de még olyan különleges nitrátvegyületekkel is melyek az izmok oxigénellátását fokozza (bedurranás). A recept nem tartalmaz cukort, lisztet, hozzáadott zsírt, sem állati termékeket. Tehát szó szerint mindenmentes és bár kalóriákban nem szűkölködik az eredetinél így is jóval diétásabb. Ráadásul elkészítése pofonegyszerű.
Készítsd el Te is mondjuk karácsonyra, vagy csak egy szimpla hétvégi finomságként.
Clean vörös bársony (red velvet) sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
- 1 db cékla
- 2 evőkanál karob por
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 6 szem datolya
- 70 g kesudió
- 40 g dió
- 1 csipet só
- 2 evőkanál rizsszirup
A krémhez
- 75 g kesudió
- 1 evőkanál kókuszkrém
- 1 evőkanál rizsszirup
- 5 csepp vanília kivonat
Elkészítés
- Előkészületek: A céklát hámozd meg és vágd apró kockákra. A krémhez való kesudiót vízbe áztasd be legalább 2 órára. A datolyát magozd ki és vágd kisebb darabokra.
- A "tészta" összetevőit tedd egy konyhai aprítóba és aprítsd addig amíg megközelítőleg egynemű lesz. (Itt megjegyzem, hogy dió helyett használhatsz más magfélét is, vagy akár készítheted csak kesudióból is. Rizsszirup helyett pedig nyugodtan használhatsz bio juharszirupot, vagy agavé-t is. A kesudiót viszont nem érdemes kihagyni. )Kóstold meg, ha nem elég édes még adj hozzá rizsszirupot. Ha kész egy kisméretű tepsit bélelj ki sütőpapírral és egyenletesen oszlasd el benne a krémet. Tedd a fagyasztóba néhány órára.
- A beáztatott kesudiót szűrd le és a többi hozzávalóban tedd a konyhai aprítóba. Aprítsd addig, amíg teljesen egynemű krémet kapsz. Ezt a már fagyos tiszta alapra vidd fel egyenletesen és legalább egy órára tedd a fagyasztóba.
- Amikor megszilárdult a krém vágd fel egyenletes darabokra. Nekünk 16 db kb 4*4 cm méretű szelet készült. Pár perc múlva fogyaszthatod is. Ezután a maradék szeleteket tartsd hűtőben, vagy fagyasztóban.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]