Fitness diéta Különleges ízek Receptek Haladóknak

Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka

karajjal és cukkinivel töltött cékla lepcsánka recept

A jó minőségű, sovány sertéshús fogyasztása a tudatos táplálkozással is összhangban van. Ezért nemrégiben három diétás sertés recept készítését jelentettük be, melyből most az utolsó került terítékre. Előző két receptünkben hagyományosabb ételeket készítettünk, természetesen egészségesen és diétásan, azaz ahogy mi hívjuk: clean eating módon. Most azonban egy kissé extravagánsabb receptet hoztunk nektek, hiszen első ránézésre látszik, hogy nem éppen a magyar konyha egyik alapételéről van szó. Céklából készítettünk ugyanis egy lepcsánkát (más néven óriás tócsnit, vagy macokot), melyet sovány sertéskarajjal és puha, de még roppanós cukkinivel töltünk meg.

Hogy milyen ez az étel? Szerintem konkrétan isteni! 🙂 Ízvilágában picit az ázsiai és a magyar stílus találkozása, de a franciától sem áll távol. A lepcsánka az alternatív alapanyagok ellenére vékonyra sütve is jól kezelhető, rugalmas állagú, így nem csak hajlítani, de akár tekerni is lehetne. Ízében fűszeres, a cékla enyhe földes ízével csak a távolban érződik, melyet a lila hagyma pici édessége tökéletesen lekerekít. Az egésznek pedig a cukkini ad egy lágyságot, hogy a laktató étel egyszerre könnyed is legyen. Ez az a fogás, melyben a húst csakis sertésből tudom elképzelni. Voltaképpen csirkével az egész jellegét vesztené.

Ezt a receptet akkor érdemes elkészíteni, amikor ráérsz egy kellemes kora délutáni főzésre és esetleg kísérletezni is van kedved. Élvezd ki a konyhai alkotás örömét, majd fogyaszd el egy igazán ízes és laktató, de mégis diétás ebédként.

karajjal és cukkinivel töltött cékla lepcsánka recept
Értékelés
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Funkciók
Hozzáad az étrendtervezőhöz:
Hozzáadtuk az étrendtervezőhöz.
Receptkártya nyomtatása
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Tápanyagadatok
Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka
Mennyiség egy adagban
Energiatartalom: 417 Zsírból származó energia: 140
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom: 15.5g 24%
Szénhidrát: 24g 8%
Fehérje: 43g 86%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.
Elkészítési idő
70perc
Költség
Hozzávalók
Ennyi adagra: adag
A céklás lepcsánkához
Ennyi adagra: adag
A karajos töltelékhez
Elkészítési idő
70perc
Költség
Hozzávalók
Ennyi adagra: adag
A céklás lepcsánkához
Ennyi adagra: adag
A karajos töltelékhez
karajjal és cukkinivel töltött cékla lepcsánka recept
Értékelés
Szavazatok: 1
Értékelés: 5
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Funkciók
Hozzáad az étrendtervezőhöz:
Hozzáadtuk az étrendtervezőhöz.
Receptkártya nyomtatása
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Tápanyagadatok
Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka
Mennyiség egy adagban
Energiatartalom: 417 Zsírból származó energia: 140
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom: 15.5g 24%
Szénhidrát: 24g 8%
Fehérje: 43g 86%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.

Elkészítés:

  1. Előkészületek: A céklát és egy fej hagymát hámozz meg és reszelj le. Egy fél hagymát vágj félfőre. A sertéshúst és a cukkinit 1-1 centi vastag egyenletes csíkokra vágd fel. A tojást verd fel.
  2. A reszelt céklát szórd meg himalája sóval, keverd el és hagyd pihenni 10 percet, majd kézzel alaposan facsard ki a lét, amit a só vont ki belőle.
  3. A kifacsart céklához add hozzá a reszelt lilahagymát, valamint vágd bele a petrezselyemzöldet. Az lereszelt zöldségeket jól keverd el az összes többi hozzávalóval (kivétel a zsiradék) és lefedve hagyd állni 10 percig. A búzasikértől igazán jó állaga lesz, melyet akár tekerni is lehet, viszont ha ez nincs kéznél, vagy gluténmentesre szeretnéd készíteni, akkor mindenképp adj hozzá még további 10g zablisztet, ellenkező esetben a nagyméretű lepcsánka könnyen szétesne.
  4. A kókuszzsírt forrósítsd fel egy palacsinta sütőben. Szedj bele egy merőkanálnyit a céklás masszából, gyorsan egyengesd ki úgy, hogy kb. tányér méretű, kör alakú és 1 centinél vékonyabb legyen. így süsd oldalanként 3-4 percig közepes lángon. A palacsintasütőből kivéve tedd papírtörlőre és picit nyomogasd át, hogy a felesleges zsiradéktól megszabadulj.
  5. Egy serpenyőben hevíts kókuszzsírt és kezd el sütni a félfőre vágott hagymát. A sertéshúst enyhén sózd és borsozd, majd tedd a serpenyőbe, add hozzá a szójaszószt és gyakran rázva, közepes lángon süsd. (Figyelem! Ha nem csökkentett nátriumtartalmú szójaszószt használsz, akkor a hús sózását érdemes elhagyni, különben túl sós lesz!.) Amikor a hús széle már mindenhol fehér add hozzá a cukkinit és süsd tovább alkalmanként összerázva. Sütés közben ha szükséges pótold a zsiradékot. Ha szereted a picit csípős ízeket, akkor adj hozzá cayenne borsot is. Összesen kb. 15 percig kell sütni, akkor jó, ha a cukkini már puha, a hús széle pedig megpirult. Az utolsó percben érdemes hozzáadni egy kis apróra vágott petrezselymet.
  6. A nagy lepcsánkát tedd egy tányérra, felére pakolj a húsból és a cukkiniből, majd a másik felét hajtsd rá. Díszítésként szórd meg petrezselyemmel.

Diétás ebéd a cékla lepcsánka sertéssel és cukkinivel

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával.

Egészséges, fitt test a cél?
Ne halogasd az életmódváltást, csatlakozz hozzánk!
Igen, érdekel!
Köszönöm, nem!
close-link
Egészséges, fitt test a cél?
Ne halogasd az életmódváltást! Csatlakozz hozzánk!
Igen, Érdekel.
Kösz, nem.
close-link