Fitness diéta Kispénzű receptek Különleges ízek

A tökéletes szejtán

Íme a tökéletes szejtán, azaz búzahús receptje

A szejtán, más néven búzahús az egyik legtökéletesebb alapanyag a vegán húspótlásra. Fehérjetartalma brutális, mely a legjobb minőségű húsokéval vetekszik, ugyanakkor szinte nem tartalmaz sem szénhidrátot sem zsírt. De ami a legjobb, hogy állaga megtévesztésig hasonlít a húsra, ezért gyakorlatilag bármilyen húsos receptben használhatjuk, legyen az sült, rántott, vagy darált hús, vagy persze szaftos raguk, vagy pörköltek. Sőt ez az alapanyag tökéletesen alkalmas akár vegán kolbász elkészítésére is. Persze csak akkor, ha megfelelően készíted el. Receptünket ezért részletes fázisfotókkal hoztuk el nektek, hogy Te is elkészíthesd otthon ezt a remek húshelyettesítőt. Mivel a szejtán fő alapanyaga a búzafehérje, ez nem gluténmentes, azonban ez ne aggasszon, hacsak nem vagy gluténérzékeny.

Szuper diétás, vegán receptünkkel most nyers szejtánt készíthetsz, azaz egy alapanyagot, melyet millió módon használhatsz és lefagyasztva akár egy évig is tartósíthatsz. De légy résen, mert hamarosan hozunk egy isteni vegán brassói receptet, amiben kipróbálhatod. (Update: Íme, megérkezett a Vegán Brassói recept)

Vegán nyers szejtán
Értékelés
Szavazatok: 6
Értékelés: 3.83
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Funkciók
Hozzáad az étrendtervezőhöz:
Hozzáadtuk az étrendtervezőhöz.
Receptkártya nyomtatása
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Tápanyagadatok
A tökéletes szejtán
Mennyiség egy adagban
Energiatartalom: 117 Zsírból származó energia: 9
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom: 1g 2%
Szénhidrát: 1g 0%
Fehérje: 27g 54%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.
Elkészítési idő
50perc
Költség
Hozzávalók
Ennyi adagra: adag
Elkészítési idő
50perc
Költség
Hozzávalók
Ennyi adagra: adag
Vegán nyers szejtán
Értékelés
Szavazatok: 6
Értékelés: 3.83
Tiéd:
Értékeld a receptet!
Funkciók
Hozzáad az étrendtervezőhöz:
Hozzáadtuk az étrendtervezőhöz.
Receptkártya nyomtatása
Add to Shopping List
This recipe is in your Shopping List
Tápanyagadatok
A tökéletes szejtán
Mennyiség egy adagban
Energiatartalom: 117 Zsírból származó energia: 9
% DV (napi érték)*
Összes zsírtartalom: 1g 2%
Szénhidrát: 1g 0%
Fehérje: 27g 54%
* A százalékos napi értékek kétezer kalóriás étrendre vonatkoznak.

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban a száraz összetevőket alaposan elkeverjük.
  2. A szójaszószt elkeverjük 1.5 dl vízzel. Ez azért kell, mert a szejtánnak a pirospaprikával együtt hús szerű szint ad. Egyébként hófehér lenne, de mellesleg az ízét és pozitívan befolyásolja. Ezt a vizet kis adagonként hozzáadjuk a keverékhez úgy, hogy közben golyószerű tésztát gyúrunk. Ha esetleg többet venne fel 1-2 evőkanál tiszta vízzel pótolhatod. Az így alakult golyót párszor gyúrd át, mert ettől alakul ki húsos állaga, majd tedd félre lefedve 10 percre és nem többre.
  3. Amíg a nyers szejtán pihen egy lábasban 2 liter clean alaplét egy gerezd felszeletelt fokhagymával és némi sóval felforralunk. (Itt mindig elmondom, hogy a clean alaplé, leszűrt zöldségleves, melyet mi praktikusan fagyasztva tárolunk.) Ha nincs alaplé kéznél, akkor sima víz is jó, de érdemes némi zöldséggel és fűszerekkel feltúrbózni.
  4. A forró alaplében a szejtánt 15 percig fűzzük, közben pár alkalommal átforgatva, hogy ne tapadjon le a lábas aljára. 15 perc elteltével kivesszük, egy szűrőben picit kinyomkodjuk belőle a vizet, majd felvágjuk kb. 2 centis egyforma szeletekre.
  5. A szeleteket azonnal a főzővízbe, ahol további 10 percig kell főzni.
  6. Ha letelt a 10 perc a szeleteket kivesszük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Miután kihűlt azonnal használható bármilyen hús pótlására.
  7. Hogyan használd fel? Megfelelő fűszerezés után kiváló szeletelt, kockázott, vagy darált formában bármilyen húsos recept pótlására. amire ügyelj: sütésnél mindig kicsit több zsiradékot adj hozzá, mert zsírtartalma nincs. Ragus, vagy pörkölt-jellegű étel készítésénél pedig mindig adj hozzá picit több vizet, mivel a hússal ellentétben nem ereszti, hanem megköti a vizet.
Megjegyzés

Tipp: A nyers szejtán ízét módosíthatod a főzőlé fűszerezésével, érdemes kísérletezgetni. Az állagát pedig a szódabikarbóna mennyiségével. (Kevesebb szódabikarbónával rágósabb búzahúst kapsz).Sokan zsiradékot is kevernek hozzá, ennek viszont nincs értelme, mivel főzés során teljesen elhagyja a búzahúst.

Szeitán a növényi húspótló

 

1 Comment