Diétás és fitnesz receptek Gyors és könnyű Különleges ízek

Ínyencség ebédre: Mézes citromos garnélarák basmati rizzsel

garnéla

Garnélarák basmati rizzsel – Könnyedén elkészíthető ebédötlet a tengergyümölcsei szerelmeseinek

Heti recept sorozatunkban egy olyan ebédötletet hoztunk,amelyet könnyedén és gyorsan ellehet készíteni, emellett alacsony kalóriatartalommal bír, és az étel makró tápanyagtartalma is példaértékű. Tökéletesen beilleszthető a clean étrend követői és a diétázok, fogyókúrázók receptjei közé is. Ha kipróbálnál egy igazán ínyenc, egészséges finomságot ebédre jó szívvel ajánljuk ezt a receptet. De miért is olyan egészséges a garnélarák basmati rizzsel?

Basmati rizs – A rizsek királya

A rizs sokunk kedvenc körete Ázsiából érkezett az európai táplálkozásra. A különböző rizsfajták jellegzetességeiről itt már bővebben írtunk egy összefoglaló blogcikket.

A basmati rizst eredetileg a Himalája lábainál termesztették. Nyugaton mind az íze, mind a főzés közben felszabaduló, mennyei illata miatt kedvelik. Amiért pedig mi szeretjük az a rizsek között legalacsonyabb a glikémiás indexe(58). Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így értelmezve a legdiétásabbnak nevezhető. Tökéletes alternatíva azoknak akik a puha, pergős fehér rizst szeretik könnyebb változatban. Hozzáértők a rizsek királyának is nevezik, mert a remek hosszúkás szemek ragadás nélkül is teljesen puhára főnek.

Az értékes rizs mellett főételünk alapanyaga a garnélarák, melyről néhányan tévesen úgy vélekednek, hogy nem egészséges a fogyasztása.

Egészséges-e a garnélarák?

Sokan lelkiismeret-furdalást éreznek, amikor nekilátnak egy tányér sült vagy párolt rák elfogyasztásának, mert úgy tudják, a garnéla sok koleszterint tartalmaz. Van azonban egy jó hír: a garnéla csaknem teljesen mentes a telített zsírsavaktól, zsírtartalmuk igen magas százaléka értékes omega-3-zsírsavakból áll. Ráadásul a garnélák a többi tengeri élőlényhez hasonlóan bőséges mennyiségben tartalmaznak egy létfontosságú, ritka nyomelemet, a jódot.

A garnélák átlagosan 20%-ban könnyen emészthető fe­hérjéket tartalmaznak, 2% zsírt, 1% szénhidrátot – a töb­bi alkotóelemük víz.

Az ásványi anyagokat illetően a tengeri lények kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, szelént, cinket és jódot kínálnak számunkra. De vannak ben­nük különféle vitaminok is, amelyek közül említésre mél­tó a D- és az E-vitamin,a B6 és B12 és a niacin.

Reméljük, hogy a sok egészséges tulajdonságot olvasva megjött a kedved, hogy elkészítsd mézes, citromos garnélarák basmati rizzsel receptünket. Ha igen, írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült.

Jó étvágyat kívánunk! 🙂

Ha még nem csatlakoztál, szeretettel várunk több, mint 20 ezer fős zárt facebook csoportunkban is!

Mézes, citromos rák basmati rizzsel

Típus: Főétel
Konyha: Gourmet, Nemzetközi
Tálalás: 4 adag
Kalória: 255kcal

A recepthez jelentkezz be, vagy regisztrálj Clean Eating Életmódtagságot!

További egészséges, gyorsan és könnyedén elkészíthető főétel recept ötleteink:

Tejszínes, pestos csirkemell quinoa salátával

Cukkinispagetti

Diétás chicken strips menü