Garnélarák basmati rizzsel – Könnyedén elkészíthető ebédötlet a tengergyümölcsei szerelmeseinek
Heti recept sorozatunkban egy olyan ebédötletet hoztunk,amelyet könnyedén és gyorsan ellehet készíteni, emellett alacsony kalóriatartalommal bír, és az étel makró tápanyagtartalma is példaértékű. Tökéletesen beilleszthető a clean étrend követői és a diétázok, fogyókúrázók receptjei közé is. Ha kipróbálnál egy igazán ínyenc, egészséges finomságot ebédre jó szívvel ajánljuk ezt a receptet. De miért is olyan egészséges a garnélarák basmati rizzsel?
Basmati rizs – A rizsek királya
A rizs sokunk kedvenc körete Ázsiából érkezett az európai táplálkozásra. A különböző rizsfajták jellegzetességeiről itt már bővebben írtunk egy összefoglaló blogcikket.
A basmati rizst eredetileg a Himalája lábainál termesztették. Nyugaton mind az íze, mind a főzés közben felszabaduló, mennyei illata miatt kedvelik. Amiért pedig mi szeretjük az a rizsek között legalacsonyabb a glikémiás indexe(58). Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így értelmezve a legdiétásabbnak nevezhető. Tökéletes alternatíva azoknak akik a puha, pergős fehér rizst szeretik könnyebb változatban. Hozzáértők a rizsek királyának is nevezik, mert a remek hosszúkás szemek ragadás nélkül is teljesen puhára főnek.
Az értékes rizs mellett főételünk alapanyaga a garnélarák, melyről néhányan tévesen úgy vélekednek, hogy nem egészséges a fogyasztása.
Egészséges-e a garnélarák?
Sokan lelkiismeret-furdalást éreznek, amikor nekilátnak egy tányér sült vagy párolt rák elfogyasztásának, mert úgy tudják, a garnéla sok koleszterint tartalmaz. Van azonban egy jó hír: a garnéla csaknem teljesen mentes a telített zsírsavaktól, zsírtartalmuk igen magas százaléka értékes omega-3-zsírsavakból áll. Ráadásul a garnélák a többi tengeri élőlényhez hasonlóan bőséges mennyiségben tartalmaznak egy létfontosságú, ritka nyomelemet, a jódot.
A garnélák átlagosan 20%-ban könnyen emészthető fehérjéket tartalmaznak, 2% zsírt, 1% szénhidrátot – a többi alkotóelemük víz.
Az ásványi anyagokat illetően a tengeri lények kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, szelént, cinket és jódot kínálnak számunkra. De vannak bennük különféle vitaminok is, amelyek közül említésre méltó a D- és az E-vitamin,a B6 és B12 és a niacin.
Reméljük, hogy a sok egészséges tulajdonságot olvasva megjött a kedved, hogy elkészítsd mézes, citromos garnélarák basmati rizzsel receptünket. Ha igen, írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült.
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
Ha még nem csatlakoztál, szeretettel várunk több, mint 20 ezer fős zárt facebook csoportunkban is!

A recepthez jelentkezz be, vagy regisztrálj Clean Eating Életmódtagságot!
További egészséges, gyorsan és könnyedén elkészíthető főétel recept ötleteink:
Tejszínes, pestos csirkemell quinoa salátával