Egy olyan levest hoztunk most nektek mely természetes karotinban és likopinban gazdag. A béta-karotin egy olyan típusú antioxidáns, amely az emberi szervezetbe kerülve rövid idő alatt A-vitaminná alakul át. A béta-karotin csökkenti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, jó hatással van a koleszterin szintre és elősegíti a szem egészségét. A likopin egy nagyon hasonló antioxidáns, mely önmagában is képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. A tudományos eredmények azt tanúsítják, hogy ha valakinek sok likopin van a vérében, az gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamatot. Mindkét anyag képes akadályozni a sejtek oxidációját, azaz öregedésgátló hatásúak. Levesbetétként ezúttal tojástekercset gondoltunk, de önmagában, vagy akár pirítóssal is fantasztikus.
Karotin leves tojástekerccsel
Hozzávalók
- 4 szál sárgarépa
- 1 kg paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 db vöröshagyma
- 2 db tojás
- 1 teáskanál glicin
- 1 dl kókusztej
- 1 csipet cayenne bors
- 2 teáskanál kókuszsír
- 0.5 teáskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál provánszi fűszerkeverék
Elkészítés
- Előkészületek: A répát hámozd meg és szeleteld fel. A paradicsomot és a vöröshagymát vágd apróra.
- Egy lábasba tedd az olívaolajt, a feldarabolt répát és egy csipet sóval alacsony lángon, néha megkeverve párold 10 percig. Ekkor add hozzá az aprított hagymát és párold további 5 percig.
- Ha a répa már puha reszeld a lábasba fokhagymát, add hozzá a paradicsomot, az eritritolt és a fűszereket. Ha nincs provánszi fűszerkeveréked otthon, akkor helyettesítheted bazsalikom, majoranna, oregánó és kakukkfű elegyével is, persze így nem lesz teljesen ugyanaz. Alacsony lángon lefedve főzd így 30 percig, majd add hozzá a kókusztejet és főzd további 5 percig.
- Amíg fől a leves opcionális lépés következik nem-veganoknak: Elkészítjük a tojástekercset. Pici sóval verd fel a tojásokat. Fontos, hogy nagyon homogén legyen. Egy nagy palacsintasütőt kenj ki olívaolajjal és amikor már nagyon forró öntsd bele a tojást, majd vedd alacsonyra a lángot és süsd készre kevergetés nélkül! Ekkor csúsztasd egy tányérra és hagy egy picit hűlni. Majd tekerd fel és vágj belőle 2-3 cm vastag szeleteket. Fontos, hogy a tojás leheletvékony legyen, ezért ha a palacsintasütőd nem elég nagy ezt a lépést kétszer kell megtenned.
- Ha kész a leves egy botmixerrel pürésítsd le. A trükk ezután jön: Egy leveses tál tőlé helyezz egy nagy szűrőt és öntsd bele a leves felét-harmadát. Egy merőkanállal kevergetve passzírozd át a levest mindaddig, amíg a szűrőben már csak paradicsom magjából és hájából képződő sűrű anyag marad. Ismételd meg a maradék levessel.
- Tálald a képen látható módon. Fogyaszd melegen előételként, vagy önálló fogásként. Amennyiben diétádba belefér jó kísérője lehet egy teljeskiörlésű pirítós.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]