Répás tojásragu üvegtésztával

Ismét egy saját találmányt hoztunk nektek. Az elképzelés valahol a hagyományos tojáspörkölttől indult el. Alapvetően tök ötletesnek tartom a szegényes konyha eme remekét (tudjátok ez az az étel, amikor a főtt tojás felkarikázzák és paprikás-hagymás alapon, általában nokedlival kínálják), még akkor is ha kicsit kotyvasztás, de pl. meatless mondayekre tökéletes. Szóval innen indulva szerettem volna valami különlegesebbet és persze tisztább ételt kitalálni, ami megfelel a clean eatingnek. Így készült ez a fogás, ami a fotón nem a legszebb látványt nyújtja, de higgyétek el, ez csak a hanyag tálalásnak köszönhető (már nagyon éhes voltam), ízre valami nagyon-nagyon különlegeset képzeld el! Ez az étel ugyanis nagyot robban a szájban! Már ha szereted az indiai, kicsit afrikai ízvilágot. A recept glutén- és laktózmentes és persze vegetáriánus, de nyilván nem vegan. Köretként valódi üvegtésztát ajánlunk, ami az egyik legegészségesebb tészta (azaz nem rizstészta, hanem mungóbab alapú tészta.), így bár tartalmaz szénhidrátot, de jóval kevésbé hizlal, mint gondolnád.

Répás tojásragu üvegtésztával

Előkészület: 1 hour
Elkészítés: 1 hour
Típus: Főétel
Konyha: Egzotikus, Gourmet, Vegetáriánus
Tálalás: 2 adag
Kalória: 451kcal

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 300 ml kókusztej
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustármag
  • 0.5 csokor petrezselyemzöld
  • 1 avőkanál kókuszzsír
  • 1 kiskanál garam masala fűszer
  • 1 csipet cayenne bors
  • 0.5 csokor koriander (elhagyható)
  • 80 g üvegtészta

Elkészítés

  • A lilahagymát vágd vékony, a répát vastagabb szeletekre. A petrezselymet és a koriandert aprítsd finomra. A tojásokat tedd fel főlni. Forrástól számítva 10 percig főzd őket keményre. Ha megfőtt pár percre tedd hideg vízbe, hogy könnyen lehúzhasd a héjukat.
  • Egy evőkanál kókuszzsírt tegyél fel egy edénybe, add hozzá a mustármagot és 2 percig hagyd pattogni, majd add hozzá a hagymát és dinszteld addig, amíg barnás színe lesz. (ha cayenne bors helyett chili paprikát használsz azt is ilyenkor kell hozzá adni). Ezután add hozzá a répát, a fokhagymát a koriandert és a fűszereket és közepes hőfokon kevergetve süsd még 3-4 percig. Ha szükséges adj még hozzá kókuszzsírt.
  • Ha a zsiradék már kezdi átvenni a répa színét is, akkor öntsd fel a kókusztejjel és lefedve lassú tűzön főzd addig amíg a répa teljesen megpuhul. Ez kb 20-25 percet vesz igénybe. Miközben az étel rotyog főzd ki a köretet, Ez a mi esetünkben mungóbab keményítőből készült üvegtészta. Igazán ez passzol hozzá. Ehhez az főként ázsiai, kicsit afrikai stílusú ételhez mást nem is nagyon tudnék elképzelni. Az üvegtésztát forrásban lévő vízben elég 4 percig főzni. Szerencsére az üvegtészta bár jó részt szénhidrátot tartalmaz, mégis diétásnak mondható, hiszen csupán 33-as glikémiás indexel bír.
  • 10 perccel azelőtt, hogy az étel elkészülne, azaz kb. 15 perc főzés után add hozzá a főtt tojásokat és a petrezselymet. Azért ne korábban mert a zöld fűszer ízanyaga egy idő után elveszti erejét. Így főzd készre lassú tűzön, majd közvetlenül tálalhatod is.

Notes

Tipp: Ha kicsit sűrűbben szereted egy teáskanál tápióka keményítőt adj hozzá az utolsó percekben.
Tipp #2: Ha diétásabbra szeretnéd készítsd csak tojásfehérjéből.

Tápanyagok

kalória: 451kcal | szénhidrát: 52g | fehérje: 17g | zsír: 18g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!

Egyébként ha csíped a tojásos ételeket akkor használd keresőnket, hagy kattints ide: tojásos ételek

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: