A húsmentes testépítés örök dilemmája a megfelelő mennyiségű proteinbevitel kérdése. Nem megoldhatatlan ugyan, de sokkal nehezebb helyzetben vagy, ha a vegan életmódra szavaztál, vagy csak alkalmi húsmentes diétát tartasz, ami egyébként emésztőrendszeri okokból mindenki számára jó szívvel ajánlunk heti egyszer, vagy időszakosan. Korábbi írásunkban ajánlottunk pár vegan húspótlót, ezek közül a szejtán az ami a legmagasabb arányban tartalmaz fehérjét. Elkészítése viszonylag egyszerű és ha jól csinálod a húsra megszólalásig hasonlító, süthető, főzhető, akár darálható alapanyagot kapsz. Mai receptünkben tehát bemutatjuk a szejtán készítés szerintünk legjobb módját. ezzel az alaprecepttel készítve használhatod sültként, pörköltként, de akár szendvicsbe is. Vagy persze a teljes receptet elkészítve ebben az enyhén keleties ízvilágú vegan tálban. Gluténérzékenyek kivételével mindenkinek ajánljuk ebédre, edzés utáni ételnek, de rizs nélkül akár vacsorára is.
Vegan protein tál szejtánnal
Hozzávalók
- 125 g búzasikér
- 300g g zellergumó
- 1 evőkanál tönköly liszt
- 1 csipet sütőpor
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 200 g rizs
- 1 vöröshagyma
- 100 g spenót
- 1 szál sárgarépa
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál pirospaprika őrölt
- 0.5 teáskanál bors őrölt
- 0.5 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 teáskanál petrezselyemzöld szárított
Elkészítés
- Első lépésként készítsük el a szejtánt: Egy nagy tálba keverd össze a búzasikért, a tönköly lisztet, 1 teáskanál Himalája sót, az őrölt borsot, az őrölt fűszerpaprikát, az őrült köményt, a szárított petrezselyemzöldet egy csipet sütőport. Keverd el jól, majd add hozzá az olvasztott kókuszzsírt és 2 deci langyos vizet. Ezt kézzel gyúrd össze. Ha minden jól sikerül egy nagyon erős, már-már gumis állagú tésztát kell kapnod. Ezt szedd 4 részre és tedd félre pihenni 20 percre. Ezután forró vízben 15 percig főzd. Ha feljött a víz felszínére, akkor tedd félre hűlni. Kis kiegészítés: Ha zöldséglevesben főzöd, vagy a léhez adsz egy kis szárított zöldséget, akkor még finomabb lesz. Mi egyébként a főző léhez Ataisz márkájú Vega-mix zöldségkeveréket adtunk, de enélkül is ehető azért 🙂
- Amíg a szejtán pihen készítsd el a rizst: Leheletnyi kókuszzsíron pirítsd 1-2 percig a rizsszemeket majd öntsd fel 3 deci vízzel, sózd és add hozzá a kurkumát. A sárgarépát vágd apró kockákra és ezt is add hozz, majd lefedve alacsony lángon főzd 10 percig. Ha szükséges adhatsz hozzá még pici vizet. Ezután tárold lefedve további 10 percig, hogy igazán puhára és egyben pergősre párolódjon.
- Még továbbra is áll a szejtán, illetve puhul a rizs addig készítsd el az isteni finom zellerköretet. A megpucolt zellergumót a pucoló segítségével vágd leheletvékonyra. Fontos, hogy a pucolót használd, mert késsel nem lehet eléggé vékonyra vágni. Ha ez megvan egy tapadásmentes serpenyőben ujjhegynyi kókuszzsíron, lassú tűzön süsd 4-5 percig, közben a csipet sóval és a fokhagyma granulátummal ízesítsd.
- Már szinte minden elkészült, a lényeg mégis hátra van. A főtt szejtánokat vágd centis szelekre és a zelleres serpenyőben süsd készre oldalanként 3-4 percig. Közben nem kell fűszerezni, hiszen már eleve tartalmazza azt.
- Ha minden kész állítsd össze a tálat a képen látható módon. Jó, ha adsz hozzá valami zöld levelest is, pl spenótot és egy kevés aprított hagyma is jól jön a teljes élményért. Mi mindezt egy fél paradicsommal egészítettük ki.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]