Ha palacsintáról van szó, akkor első sorban édesség jut eszünkbe. Pedig eszünkbe juthatna egy szuper tápanyagokkal teli testépítő étel is. Egy igazi laktató, sós főfogás. Ezért készítettük most ezt a receptet, ami a tésztát leszámítva a leginkább szabadon kezelhető receptünk, hiszen azzal töltöd meg amivel akarod. Persze szokásunkhoz híven teljes ételt mutatunk, amit most csirkével, grillezett és friss zöldségekkel pakoltunk meg, hogy biztosan megadj mindent a testednek. Egy szolid, de a szokványostól eltérő fűszerezéssel áldottuk meg mindezt. Egy nagyon laktató étel született így, de nyugodtan fogyaszthatod, mert jó szénhidrátok, sok rost, rengeteg fehérje és némi jó zsír párosul össze. Így mondható diétásnak is, főleg ha ebédre eszed, vagy egy kemény edzés után. Az alap palacsinta receptet amúgy sokféleképpen felhasználhatod. Tetszés szerint fogyaszthatod klasszikusan feltekerve, akár wrapszerűen, vagy felcsíkozva tészta helyett. Mi most a palacsintaszendvics formában készítettük.
Ha pedig diétás, de édes palacsintát keresel akkor próbáld ki csokiöntetes amerikai palacsinta, vagy klasszikus almás-fahéjas palacsinta receptjeinket!
Csirkés, zöldséges sós palacsinta
Hozzávalók
Palacsinta
- 150 g zabliszt
- 2 db tojás
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 dl kókusztej
- 1.5 dl ásvány víz (szénsavas)
- 1/4 teáskanál só
Töltelék
- 400 g csirkemell
- 1 db cukkini
- 2 db paradicsom
- 1 marék jégsaláta
- 1 csipet gyömbérpor (opcionális)
- 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1/2 teáskanál fekete bors őrölt
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 marék spenót (friss)
- 1 csipet cayenne bors
Elkészítés
- Keverd csomómentesre a palacsinta összetevőit és tedd félre legalább fél órára. Sütés előtt keverd át újra. Fontos, hogy szénsavas ásványvizet használj. Ha szeretnél ugyanezt elkészítheted rizsliszttel is, akkor kicsit kevesebb ásványvízre lesz szükséged.
- Amíg a palacsinta tészta áll készítsd el a tölteléket. Igazából ez bármi lehet ami a Te ízlésed. De szokás szerint leírjuk a mi variációnkat is. ehhez a csirkemellet és a cukkinit vágd vékony szeletekre. Egy serpenyőben hevítsd fel a kókuszsírt majd tedd rá a cukkini lapokat. Sózd, borsozd és oldalanként 1-1 percig süsd. Voltaképpen csak picit párolódik, jó ha roppanós marad. Ha kész tedd félre.
- Miután kivetted a cukkinit a fennmaradt zsiradékon alaposan süsd át a csirkemellet! Mi sütés előtt a szeleteket szolidan ízesítettük, só, fokhagyma, egy kevés cayenne bors és gyömbér felhasználásával. Nagyon finom lett így, de persze ennél az ételnél nyugodtan használhatsz más fűszereket is. Süsd oldalanként 1-1 percig folyamatosan megfordítva amíg kész nem lesz. Így lesz a legjobb állagú. Ha kész tedd félre és kezd el sütni a palacsintát!
- A palacsintát egy másik serpenyőben (célszerűen palacsintasütőben) sütjük el. Hogy ne tapadjon le alaposan felforrósított serpenyőre lesz szükség és ha nem tapadásmentes a serpenyőd, akkor vékonyan ecsettel érdemes átkenni kókuszzsírral. A tésztát egy nagy szedőkanállal öntsd bele és azonnal oszlasd szét a serpenyő felületén. Nagy lángon süsd oldalanként 2, max 3 percig. Ebből a mennyiségből 4 db nagy nem túl vékony, méretű palacsinta készül, ami két személyre bőven elég lesz.
- Ha kész a palacsinta akkor már csak meg kell tölteni. Mi egyforma csíkokra vágtuk a csirkemellet, a cukkinit és a friss paradicsomot. Az első palacsintára spenótot, majd jégsalátát tettünk, erre jöttek az egyforma csíkokra vágott csirkemell, cukkini és a friss paradicsom, amit beterített egy újabb szelet palacsinta.