Diétás, cukormentes és zsírszegény fánk házilag? …habár a fánk szimpla kelt tésztás édesség, diétásan elkészíteni piszkosul nem egyszerű. Igény azonban van rá, már egy tucatnyian kérdeztétek tőlünk, hogy van-e receptünk rá. Eddig nem volt, azonban most ezt a hiányosságot pótolva elkészítettük receptünket, egy igazi Clean fánkot, aminek tésztája nem csak cukormentes, de lisztmentes is. Sőt zsiradék sem szükséges hozzá. ( Ugyanis a zsír csak igen kis mennyiségben a barátunk!!! ) A legjobb az egészben, hogy a méregdrága lisztkeverékeket nyugodtan a boltban hagyhatod, ez a fánk minden ilyen butaságok nélkül készül. Egy fánk csak 66 kalóriát tartalmaz melyből csak 2g zsír és 8g szénhidrát (2g rosttal) Mint a legtöbb tápanyagdús receptünk ez is nagyon laktató. A receptből nyolc darab készül, amiből egy is simán elég egyszerre. Állaga finom puha lesz és meglepetésünkre ez a fánk nem frissen sütve, hanem picit állottam a legfinomabb, mert hűtőben napokig tartva friss puha marad.
A diétás fánkot fogyaszd reggeliként, desszertként, akár délutáni snackként is, de tipikusan olyan nasi, melyet hosszabb utakra is magaddal vihetsz.
Diétás fánk
Hozzávalók
- 90 g zabliszt
- 20 g kókuszliszt
- 1 evőkanál clean mogyoróvaj
- 2 dl mandulatej vagy más növényi ital
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1 db tojás
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál Stevia
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
- Egy tálban keverd össze a hozzávalókat. (Csinálhatod úgyis, hogy külön a száraz és külön a nedves összetevők a felvert a tojás és keverd el vele a nedves hozzávalókat., majd a két tál tartalmát összekeverve készítesz egynemű tésztát. Clean mogyoróvajat pedig sótlan mogyoróból és lenmagolajból aprítógéppel krémesítve készíthetsz, ha eddig nem tetted)
- A sütőformát vékonyan kendi ki kókuszzsírral majd öntsd bele a tésztát. Erősen ajánlott,hogy szilikonos sütőformát válassz és az, hogy a tésztával ne öntsd tele, mert sütés közben dagadni fog! Süsd 20-25 percig, tűpróbával ellenőrizve. A tetején picit ki fog repedezni, ami természetes folyamat és nem befolyásolja az állagát, mert a repedt rész is finom puha marad. Miután kész 15 percig pihentesd a fánkokat mielőtt kiveszed a formából.
- Bevonatot készíthetsz házi cukormentes csokival (kakaóból és kókuszzsírból készítheted), vagy porcukor helyett porított xilitből. A kész fánkot fogyaszthatod frissen is, de meglepő tapasztalatunk szerint még finomabb kihűlve, akár pár naposan hűtőből elővéve.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]