Ismét egy retro ételt hoztunk nektek. Nem kell lebecsülni, mert a zöldborsó nagyon egészséges! Tényleg ajánlott mindenki étrendjébe, hiszen bőséges magnéziumforrás, ami nem jön rosszul, ha sportolsz. Remek rostforrás, ezáltal tisztítja a beleket, de E-B- és C- vitaminokat is tartalmaz, nem beszélve a viszonylag magas növényi fehérjetartalomról. A zöldborsófőzelékkel általában az a baj, hogy lisztes-vajas rántással készítik és olcsóbb helyeken indokolatlanul sok mű ételízesítővel húzzák fel. Ezzel szemben mi a lehető legdiétásabb módon készítjük el a főzeléket a lehető legkevesebb összetevővel és természetesen rántás nélkül! Ennél már csak az lenne egészségesebb ha nyersen puszilnád be a borsó szemeket 😀 Receptünk alapvetően vegán és csak 1g zsírt tartalmaz (a makrók így lettek kiszámolva)! Nem vegánoknak ajánlunk ajánlunk hozzá egy tükörtojást is, ami további 7g fehérjével és 6g zsírral emeli a tápértéket.
Diétás zöldborsófőzelék
Hozzávalók
- 600 g zöldborsó (friss, vagy fagyasztott)
- 1 db citrom (kisebb)
- 2 dl kókusztej
- 2 teáskanál tápióka keményítő (Low-carb)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
- Tedd fel a zöldborsót főni csak annyi vízbe amennyi épp ellepi. Ennél a receptnél fontos, hogy ne legyen túl sok a víz! Adj hozzá 2 teáskanál sót is. Kezd el főzni, addig aprítsd fel a fokhagymát és a petrezselymet.
- 5 perc főzés után vedd ki a zöldborsó kb. negyedét (150g), tedd egy lábasba, add hozzá a petrezselyem felét, a kókusztejet, ami természetesen más növényi tej is lehet és a tápióka keményítőt, valamint a fokhagymát, borsot és egy kevés sót. Egy botmixerrel pürésítsd teljesen simára, majd öntsd hozzá a többi zöldborsóhoz. (Ennél a lépésnél az arányokon változtatva lőheted be, hogy mennyire sűrű főzeléket szeretnél.) Add hozzá a maradék aprított petrezselymet. Forrald fel, majd közepes lángon főzd további 5-15 percen keresztül, attól függően mennyire zsenge a borsó.
- Miután szépen besűrűsödött a főzeléked és a borsó is puhára főtt, vedd le a lángról és csavard bele a citrom levét. Ez az enyhe savasság szükséges ahhoz, hogy igazán finom legyen. A legtöbb főzelékben ecetet használnak, mi ugyanerre a funkcióra a lágyabb citromot gondoltuk.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]