Diétáznál? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Az egészséges életmódra való törekvés egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, de nincsenek könnyű helyzetben a változni akarók. Az interneten számos „csodadiéta” kering, amelyek több-kevesebb sikert hoznak, mi azonban a gyakorlatban próbáljuk megmutatni, hogy milyen ételekkel, illetve milyen célokkal érdemes hozzáfogni az átalakuláshoz.

A 21. században a modernizáció térnyerésével kiváltképp nagy divattá váltak a különféle diéták, amelyek gyors és hatásos átalakulást ígérnek. Fontos azonban rögtön az elején leszögezni, hogy nincsenek csodaszerek, amelyek azonnali eredménnyel szolgálnak. A diéta egy olyan folyamat, amely nemcsak a testet, de az elmét is megedzi, és ha jól csinálod, az út az átalakulásig legalább olyan élvezetes, mint a végeredmény.

Diéta
A diéta alapkövei

Mit is jelent a diétázás?

Egyszerű matematikai képlettel úgy lehet leírni, hogy több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. Tehát ha egy adott napon elfogyasztunk 2000 kalóriát, úgy ennél többet kell elégetnünk mozgással, és a fogyás ebben az esetben végbemegy. Nem mindegy azonban, hogy milyen ételekkel, milyen testmozgással akarunk megszabadulni a felesleges kilóktól.

Mire kell odafigyelni?

Elsősorban arra, hogy a diétázás alapköveit letegyük. Az étkezésünk a bázisa a testünkkel kapcsolatos változásoknak, így a konyhában kell hozzáfogni az átalakuláshoz. Érdemes a hűtőnket átalakítani úgy, hogy a napszaknak megfelelő táplálékaink külön rekeszekre kerüljenek. Például: a reggelihez tartozó ételek az alsó polcra, az ebédhez tartozók a középsőre, míg a vacsorához valók a felsőre.

Mit kell meghatároznunk, mikor eldöntjük, hogy diétázni kezdünk?

Mindenekelőtt a célokat kell kitűznünk magunk elé. Először érdemes a leadni kívánt súlyfelesleggel kezdeni, célszerű számszerűsíteni azt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mérlegen mutatott kilogramm csupán egy szám, és sokkal inkább az összetétel számít, tehát nem mindegy, hogy mennyi izomtól, illetve mennyi zsírtól szabadulunk meg.

Azt is lényeges kiemelni, hogy diétázás során nem tudunk izomtömeget növelni, még az adott pillanatban rendelkezésünkre álló izomzatot megtartani sem egyszerű. Tehát ha az a célod, hogy izmosodjál, akkor nem feltétlenül a diétázáshoz kell első körben nyúlnod. Amennyiben azt szeretnéd, hogy az izmaid jobban láthatóvá váljanak a testeden, úgy már a diéta egy tökéletes eszköz ehhez a célhoz.

Hány napig tart egy ideális diéta?

Talán erre a kérdésre nem is kell feltétlenül válaszolni, mikor hozzákezdünk a diétához. Némely esetben segíthet egy konkrét időintervallum felállítása, míg máskor csak hagyjuk szabadon alakulni a testünket, és akkor fejezzük be, amikor elértük a kívánt eredményt. Sok esetben ez utóbbi megoldás a jobb, mivel ilyenkor az életformánk részévé válik az átalakított étkezés – testmozgás, ez pedig segít fenntartani hosszabb távon a megfelelő alakot.

https://cleaneating.hu/tudastar/quinoa-a-csodalatos-szuperelelmiszer/

Milyen ismertebb diéták léteznek?

21 napos diéta

Az interneten böngészve láthatjuk, hogy a diétázás időintervallumával kapcsolatban nagyon sokféle megközelítés létezik. Talán az egyik legrövidebb változást ígérő diéta a 21 napos diéta. Ez elsősorban a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű tésztákra, barna rizsekre, csonthéjasokra és növényi alapú olajokra támaszkodik. A másik fontos kritériuma, hogy vizen kívül nem lehet mást fogyasztani folyadék gyanánt, tehát kerülni kell a cukrot és annak minden változatát.

30 napos diéta

A diétának ez a változata kifejezetten egy hónapot céloz meg, de a legtöbb elemében nagy hasonlóságot mutat a 21 napos diétával. A reggelik ebben az esetben főként gyümölcsökből, növényi magvakból és zsírszegény tejtermékekből áll, továbbá érdemes kerülni a zsírosabb húsokat.

90 napos diéta

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az egyik legelfogadottabb, illetve a legszélesebb körben ismert diéta a világon. A lényege a szétválasztáson alapul, ami annyit tesz, hogy a gyomorba mindig egyféle táplálék kerül, amelyet könnyebben lebont a szervezetünk. A diéta a fehérjenappal kezdődik, majd ezt követi a keményítőnap, a szénhidrátnap és a gyümölcsnap. Amikor a kör végére érünk, kezdhetjük elölről.

Milyen diétát javasol a CleanEating csapata?

A legfontosabb szempont szerintünk a mértékletesség. Nem kell rögtön fejest ugrani a mély vízbe, elég, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket a megváltoztatott étrendhez és a testmozgáshoz. A szétválasztást sem feltétlenül preferáljuk, hiszen így megvan a lehetőség arra, hogy a szervezetünkbe nem juttatunk be elég vitamint, ásványi anyagot vagy élelmi rostot. Érdemes minden területen a minőségi ételeket megvásárolni.

https://cleaneating.hu/clean-dietas-receptek/kulonleges-etelek-receptek/smoothie-tal-recept/

Milyen ételek jöhetnek szóba?

Reggeli

Zabpehely, zabkása, gyümölcsök, banános palacsinta, tojás, zöldségek, magvak, tea, puffasztott rizs, tonhal, makréla, lazac.

Ebéd

Kacsamell, csirkemell, halak, bulgur, köles, rizs, édesburgonya, tök, spenót, sóska, zöldségek, levesek, brokkolikrémleves.

Vacsora

Túró, csirkemellsaláta, keresztvirágú zöldségek, tojás, halak.

Diéta
Diétás ételek

Ezek az alapanyagok megadják az alapokat, de természetesen lehet variálni őket, ki lehet egészíteni más ételekkel. Valamennyire érdemes tisztában lenni vele, hogy mekkora tápértékkel bírnak, hány kalóriát tartamaznak, és ennek fényében szükséges meghatározni a napi mozgásigényt.

Ami a testmozgást illeti: a konditermekben edzők segítségével könnyen és hatékonyan el lehet kezdeni az átalakulást, ám ez meglehetősen nagy költségekkel is járhat. Ha valaki otthon, önállóan kíván az egészséges életmód útjára lépni, úgy már azzal is sokat lehet tenni, ha valaki beiktat a napjába 30 perc intenzív sétát.

A diétázás során, amennyiben gondosan akarunk ügyelni az izomzatunkra, az intervallum edzés kifejezetten javallott. Ez annyit tesz, hogy az intenzív edzést és a pihentetőbb edzést ötvözzük, tehát terhelési és pihenő szakaszok váltják egymást.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom