Dió, a mentális egészség támogatója

Az egyik leghasznosabb gyümölcsről méltatlanul kevés szó esik, pedig a dió élettani hatásait tekintve nagyon egészséges táplálék. Egyfelől vitaminokban és növényi rostokban gazdag, azonban sokkal fontosabb megemlíteni, hogy a fogyasztása jótékony hatással bír az agyműködésre. Ízletes alapanyag, amely számos ételhez remekül passzol.

A dió kétség kívül a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. Szeptember közepétől érik, így az őszi-téli időszak során könnyűszerrel hozzá lehet jutni a helyi közértekben, boltokban. Sajnálatos módon sokféle betegség sújtja, emiatt a termesztése meglehetősen sok odafigyelést igényel. Azoknak, akik mégis a dió mellett teszi le a voksukat, számos jó hírrel szolgálhatunk.

A dió értékes gyümölcs
A dió értékes gyümölcs

Gazdag vitaminokban

Elsősorban A-vitaminban és E-vitaminban gazdag, de B-vitamin és tiamin is megtalálható benne. Ez utóbbi kifejezetten előnyös azok számára, akik valamilyen testmozgást végeznek, hiszen serkenti a növekedést, valamint egyfajta izomvédő hatással is rendelkezik. Továbbá arról is érdemes szót ejteni, hogy remek fehérjeforrás, így a húskerülők számára ideális választás lehet.

Milyen nyomelemeket tartalmaz még?

A teljesség igénye nélkül kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, de az egészséges emésztéshez is hozzájárul, mivel meglehetősen sok rost található benne. Amennyiben tehát szeretnéd megerősíteni az immunrendszeredet, esetleg tartasz tőle, hogy a téli időszakban megbetegedsz, érdemes napi szinten diót fogyasztanod.

Fontos említést tenni arról is, hogy bőségesen tartalmaz telítetlen zsírokat, így omega-3-zsírsavat, ami hozzájárul az érrendszer egészséges állapotának fenntartásához. Már egy kevés dió fogyasztásával is sokat tehetünk a szívünkért, hiszen a betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti.

https://cleaneating.hu/tudastar/ezekkel-az-etelekkel-uzenj-hadat-a-pluszkiloknak/

Mitől véd?

A dió fogyasztásával hatásosan felvehetjük a versenyt a hasmenés ellen, ugyanis cserzőanyagokban gazdag. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a vérnyomásra is jótékony hatással bír, így ha valakinek gondja akad ezen a területen, sokat javíthat az állapotán egy kis dió fogyasztásával.

Milyen extra segítséget remélhetünk tőle?

Sokan nincsenek tisztában vele, de a dió támogatja az agyműködést, segíti a koncentrációképesség hosszabb távon történő fenntartását. Ha még ez sem lenne elég, a fogyasztása a magnéziumtartalma okán oldja a stresszt, az idegek védelme érdekében tehát sokat tehetünk azzal, ha a diót valamilyen módon felhasználjuk a napi étkezéseinkhez.

Milyen hátulütője van?

Sajnos a dióban viszonylag sok a kalória, hiszen 10 dkg dió kicsit több mint 500 kalóriát tartalmaz, emiatt pedig oda kell figyelni a mértékletességre, különösen akkor, ha fogyókúrára adjuk a fejünket. Érdemes az egyensúlyt tartani, tehát nagyjából napi 5 dióbél kerüljön az asztalra, ez a mennyiség már elég ahhoz, hogy az egészségünkre gyakorolt pozitív hatása számottevő legyen.

A dió remek alapanyag

A diót számos ételhez kiválóan fel lehet használni, de például smoothiek elkészítéséhez is hozzá lehet adni. A banános-diós smoothie egy remek változat, ugyanakkor alma mellé is passzol. Abban az esetben, ha szilárd tápanyag formájában kívánjuk felhasználni, palacsintához tökéletes párosítás lehet.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/csokis-dios-brownie/

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: