Édesburgonya

SweetPotatoesAz édesburgonya(más néven batáta)< magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít az általunk kedvelt és jól ismert burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint valójában nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó növény. Maga a növény sem hasonlít a burgonyához:  hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak. Elsősorban megvastagodott tároló-gyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 5-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe narancssárga vagy pirosas, bőre sárgás színű. Íze édeskésebb inkább a sütőtök és a burgonya közé helyezhető.

Amerika trópusi részein őshonos, de Amerikától Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik. Az Egyesült Államokban nagy népszerűségre tett szert, egyes területein nagyobb arányban fogyasztják az édesburgonyát a burgonyánál.

Miért fogyasszuk?

Pár évvel ezelőtt, a Tudomány a közjóért táplálkozási szervezet központja (CSPI) 18 zöldségről készített tanulmányt, amelyben a rostok, a vitaminok és a tápanyagok mennyisége szerint osztályozták őket. Az édesburgonya érte el a legjobb eredményt és magasan vezette a listát. Értéke kétszerese volt bármelyik más zöldségnek!
Az édesburgonya gumószerűen megvastagodott gyökere béta-karotinban gazdag. 100gramm elfogyasztásával biztosítjuk a napi A vitamin szükségletünk kétszeresét. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban csupán 86 kalória, szénhidráttartalma 20g, zsírtartalma szinte nincs (0,1g) így akár fogyni vágyók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

édesburgonya

Az édesburgonya elkészítése

Az édesburgonyát főleg sütve, de párolva, grillezve, főzve, pürésítve is, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes süti is készülhet belőle. Zsírban kisütött változat is készíthető, azonban itt az egészség jegyében csak a kókuszzsír használatát javasoljuk. Héját lekaparhatjuk, de süthető héjában is, mert sütés után könnyen eltávolítható. Különlegessége miatt remek alapanyagul szolgál az egyéni kísérletezéseknek.

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé. A hámozás, vagy szeletelés után felhasználásig tegyük egy tál vízbe, mert a levegőn hamar oxidálódik.  Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik. 

A többi zöldséghez hasonlóan nem árt helyi termelőktől megvenni, hiszen az édesburgonya terem Magyarországon is, viszont a  trópusokról hónapokon keresztül tűző napon konténerhajóval szállított silányabb minőségű ahhoz képest, amit mi helyben frissen elő tudunk állítani. Vásárláskor figyeljünk oda, hogy friss legyen. Ilyenkor jellemzője, hogy a héja feszes, nem ráncos, és így amikor elkészítjük, nagyon zamatos marad az íze.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: