A salátákról az első ami eszünkbe jut az egészség. Nem igaz ez akkor, ha éttermekben, vagy boltokban kapható saláták esetében mert a rajtuk lévő öntet általában tocsog a rossz zsíroktól és a cukortól. Most egy olyan összeállítással készültünk nektek amiben ötletet adunk pár otthon is könnyen elkészíthető clean salátaöntet receptet, amiket nyugodtan használhatsz. Az öntetekkel kísérlezett kedvedre és ne feledd: olivaolaj sütéshez nem, de hidegen történő fogyasztásra jó választás!
Clean olaszos salátaöntet
Hozzávalók: 2 dl almaecet, 1 0,5 dl extra szűz olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1/4-es hagyma, 1/2 tk bazsalikom, 1/2 tk orgánó, 1/2 1 tk. majoranna, 1/2 tk kakukkfű, 1/2 tk rozmaring, 1 tk dijoni mustár hozzáadott cukor nélkül, 1 tk. szárított bazsalikom, 1/2 tk. őrölt fekete bors, 1/4 tk. tengeri só
A hozzávalókat egy tálban jól keverd össze habverő segítségével, majd lefedve hagyd állni egy napig a hűtőben. Az öntet 2 hónapon belül használd fel, mielőtt megromalana.
Avokádó dresszing
Hozzávalók: 2 avokádó, 1 csésze író, 1 mogyoróhagyma, 1 nagy veőkanál friss petrezselyemzöld, 1 nagy veőkanál friss koriander levél, 3 evőkanál friss lime-vagy citromlé, 1/2 tk tengeri só, 1/3 tk őrölt bors
Aprítsd fel a mogyoróhagyma szárát, majd tedd az összes hozzávalóval a turmixgébe. Amikor kész hűtőben tárolva 3-4 napig fogyaszthatod.
Keleti Istennő öntet
Hozzávalók: 1 dl nyers szezámpaszta, 1 dl víz, 2 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva, 2 evőkanál zöld hagyma felaprítva, 1/2 teáskanál tengeri só, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szójaszósz, 2 evőkanál friss citromlé 2 evőkanál nyers almaecet
Turmixolj össze minden összetevőt addig amig szép homogén krémet nem kapsz. Fogyaszd azonnal, vagy tárold hűtőben 4 napig (hűtőben ez az öntet sűrűsödik) . Az esetet elhagyhatod ha több citromlevet adsz hozzá.
Görögsaláta öntet
Hozzávalók: 1 citrom leve, 0,7 dl csésze extra szűz olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma , 1 teáskanál szárított oregánó 1/2 tk. só tk. fekete bors
A citrom levét csavard egy tálba, majd reszeld bele a fokhagymát és add hozzá az olivaolajat és a fűszereket.
Tanyasi dresszing
Hozzávalók: 5 evőkanál író, 3 evőkanál sima görög joghurt ,1/4 tk. hagyma por, 1/4 tk. szárított kapor, 1/2 tk. szárított petrezselyem, 1/2 tk. szárított metélőhagyma, 1/2 tk. só, bors ízlés szerint
A hozzávalókat turmixold össze. Ha nincs otthon író hagyományos tej és citromlé összeverésével (1 bögre tejhez 1 evőkanál citromlé szükséges) is készíthetsz. Vigyázat ez az öntet nem túl tartós! Hűtőben tárolva is max. 2 napon belül fogyaszd el!
Szezám-gyömbér dresszing
1/4 csésze szójaszósz, 1 evőkanál vörösbor ecet, 0,7 dl rizs ecet, 2 evőkanál friss gyömbér darálva vagy reszelve, 3 gerezd fokhagyma darálva, 2 evőkanál nyers méz, 1/4 tk. bors, 1 evőkanál szezámolaj, 1,5 dl olívaolaj
Tedd az összes hozzávalót egy shakerbe és alaposan rázd össze, majd tedd a hűtőbe egy napra amig igazán összeérnek az ízek. Ha szereted a szeámolaj ízét, nyugodtan duplázd meg a mennyiségét. Ezt az öntetet 2-3 hétig is tárolhatod hűtőben.
Pikáns Ranch öntet
Hozzávalók: 1 tojás, 2dl olivaolaj, vagy ugyanennyi olvasdt kókuszzsír, 2 tk. szárított kapor, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1/+ vöröshagyma, 1/2 tk. tengeri só, 1/2 tk. csípős chili por, 1/4 tk. bors, 2 evőkanál bio almaecet ecet, 1 tk. nyers mézet, 1 tk. cukormentes sárga mustár
Egy robotgéppel verd fel a tojást, majd amikor már egyszínű nagyon lassan apró csekkeben add hozzá az olivaoalajat. Ha jól csinálod ez pár percig is eltart, viszont így kapsz kellemes majonézes öntetet. Ha kész keverd tovább és add hozzá a mustárt, majd a többi hozzávalót. Keverés közben kóstolhatod is, így beálalthatod a számodra megfelelő ízt.
Ha kész azonnal tedd hűtőbe és 2 napon belül fogyaszd el!