A szilva hazánk egyik legismertebb gyümölcse, hosszú idők óta része a magyar gasztronómiának. Bár rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mégsem kísérletezünk vele eleget a konyhában. Az íze és az egészségünkre gyakorolt hatása miatt viszont mindenképp érdemes közelebbről is megismerni!
A szilva története és hagyománya
A szilva az egyik legrégebbről ismert gyümölcs a világon. Ázsiában, a Balkánon és a Kárpát-medencében is őshonos. A szilva különös szerepet töltött be őseink táplálkozásában. Friss gyümölcsként való fogyasztása mellett hamar felismerték, hogy lekvárként és aszalva is jól fogyasztható. Utóbbi kettő leginkább a téli időszakban pótolta a friss gyümölcsöt.
Becslések szerint az európai szilvafajok termesztése az első században lendült fel. A híres besztercei szilva hazánk régi, hagyományos fajtája, amely ma már Közép-Európa egyik legismertebb szilvája. Vélhetően szíriai eredetű, Magyarországon már a középkor óta ismert. Talán az egyik legigénytelenebb gyümölcs, ha azt vesszük, hogy sem a talaj minőségét, sem a fekvését illetően nincsenek különösebb igényei. Szinte bárhol képes jól teremni, ezért is találkozhatunk vele gyakran úton, útfélen, árnyékosabb és melegebb területeken egyaránt.
A szilvatermesztésnek régi hagyománya van itthon, gondolj csak a hungarikumnak számító szilvapálinkára vagy a szatmári szilvalekvárra. A szilva mégis sokkal többet tud annál, mint gondolnád. Remek ételeket készíthetsz belőle, ugyanakkor számos egészésügyi előnnyel is bír. Mindenképp érdemes hát közelebbről megismerni!
Mit tud a szilva?
A szilva egyik legnagyobb előnye, hogy tele van antioxidánsokkal, különösen polifenolokkal. Ezek segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben, és csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát.
A szilva remekül támogatja az emésztést. Különösen igaz ez az aszalt formájára, amely híres magas rosttartalmáról. A benne található oldhatatlan rostok elősegítik a bélmozgást és megelőzik a székrekedést. Ezen kívül a szilvában található szorbitol, egy természetes cukoralkohol, szintén segíti az emésztést.
Ennek a kékes gyümölcsnek rendkívül magas a káliumtartalma, ami segíti a vérnyomás szabályozását. Ez hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A szilvában bőségesen megtalálható a kvercetin, de bővelkedik még antociánokban is, amelyek csakugyan hozzájárulnak a szív egészségéhez.
Ha mindez nem lenne elegendő indok, hogy rendszeresen fogyasszunk ebből a finom gyümölcsből, érdemes még kiemelni, hogy az aszalt szilva rendszeres fogyasztása hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez, valamint az oszteoporózis kockázatának csökkentéséhez. Ez különösen fontos lehet az idősebb nők számára.
A szilva alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy lassan emeli meg a vércukorszintet. Emiatt cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
A szilva tehát nemcsak finom és frissítő gyümölcs, de tele van csupa földi jóval, ami mind hozzájárul az általános egészségünk megőrzéséhez. Magas az A-, B- és C-vitamin tartalma, valamint gazdag ásványi anyagokban egyaránt. A kálium mellett tartalmaz még magnéziumot, vasat és fluoridot is.
Így szerepeltesd a konyhában a szilvát!
A szilva sokoldalú felhasználhatósága révén könnyen beilleszthető az étrendünkbe, akár frissen, akár aszalva, akár különféle ételek részeként.
Mutatunk egy izgalmas Clean receptet, mely segítenek újraértelmezni ennek a csodás gyümölcsnek a felhasználását! >>>> Friss szilvasaláta