Ha egészséges étrend és hús, akkor kizárólag a szárnyasok jöhetnek szóba. Vagy mégsem? A legtöbb diéta óva int minket a vörös hústól, hiszen a vöröshús-fogyasztás: magas koleszterinszintet okoz és elhízáshoz vezet.
Pedig ez távol áll az igazságtól – ha minőségi vörös húsokat fogyasztunk, nemcsak finomakat ehetünk, de testünknek is jót tehetünk.
Különösképp igaz ez a jó minőségű sertéshúsra.
Már korábban is írtunk a sertéshús előnyeiről (KATT IDE), azonban most egy speciális fajtáról lesz szó, amellyel valamiért csak nagyon ritkán találkozunk, ha egészséges étrendet keresünk.
Ez nem más, mint a mangalica.
De miért olyan különleges a mangalica? Mi teszi őt a malacétkek királyává?
A mangalica zsírsertés az egyetlen magyar őshonos sertésfajta. Az 1800-as években jelent meg – és az 1990-es évekre a kihalás szélére jutott. De szerencsére megmentették a mangalicákat, és ma körülbelül 10 000-re tehető állományuk hazánkban, körülbelül 200 mangalica-tenyészetben.
A mangalicasertések háromszor annyi ideig élnek, mint a normál egyedek. Ráadásul nemcsak sokáig élnek, de sokat is nyomnak:
a mangalicasertések a világ legzsírosabb sertései.
Bőrük alatt nagyon magas zsírtalmú szalonnát növesztenek – a bőr alatti zsír pedig lágyan beivódik a húsukban, így alakul ki a különleges, pikáns íz.
Ebből a zsíros húsból fantasztikus sonkák készülhetnek, mivel szárításra és lassú tartós érlelésre is alkalmasak – magas zsírtartalmú szalonnájából pedig csodás füstölt szalonnát állíthatnak elő.
Persze nemcsak sonkaként és szalonnaként hasznosítható a mangalica: lédús pecsenyehúsok, steakek is készülhetnek belőle – zsírja pedig jobb választás az egészséges étrendhez, mint a szimpla sertészsír, mivel dúskál a telítetlen zsírsavakban.
Mangalicahús, mint Clean Eating alapvetés
Ha szemeztünk már bevásárlás folyamán valamilyen mangalica-készítménnyel, láthattuk, hogy többe kerülnek, mint a többi sertésből készült húsok: ennek oka, hogy a mangalica kizárólag őstermelői mennyiségben tenyészthető. Így vált egyfajta prémium ínyencséggé.
A mangalica húsa dúskál az Omega-3 és 6 zsírsavakban és természetes antioxidánsokban – a debreceni egyetem kutatásai szerint a zsírjában található Omega-3 szint akár 2-3-szor magasabb, mint egyes halfajták esetén. Ezek a zsírsavak segítenek többek közt a szorongás, depresszió leküzdésében, a szívbetegségek elkerülésében és az izomnövelésben is.
Apropó, izomnövelés: a mangalica húsa kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, amely elengedhetetlen az edzés mellé – emellett pedig vasban, cinkben és B-vitaminban is gazdag.
Mindemellett a gyomrot sem terheli meg: kiválóan emészthető táplálék.
A fantasztikus tulajdonságai és csodás íze miatt a mangalica már a csúcsgasztronómiában is megjelenik.
A spanyolok hosszan tartó levegőn érleléssel készítenek belőle sonkát – ugyanazzal az eljárással, mint a világhírű ibériai sonkánál.
A sztárszakácsok is számos fogáshoz felhasználják – a világ egyik legjobb séfjének tartott Daniel Humm, a New York-i Eleven Madison Park tulajdonosa például a nagyon híres (és annál is drágább) Kobe marhahúshoz hasonlította, és előszeretettel készít ételkölteményeket a vöröses, krémes, fehér zsírfoltokkal határolt mangalicahúsból.
Az ázsiai séfeknél is gyakori vendég a friss mangalicahús: például a tipikus koreai fogás bulgogi, a népszerű japán tonkatsu (rántott szelet) vagy sukiyaki kedvelt összetevője.
A mangalica gészséges, ízletes – és különleges. A fent említett specialitások mellett készíthetünk belőle burgert vagy steaket is – de bármilyen megszokott húsételt feldobhatunk vele.
Ha legközelebb húst vásárolunk, és egészséges, mégis laktató különlegességre vágyunk, próbáljuk ki a mangalicát – biztosan nem lövünk mellé vele!
Ha szeretnél még többet megtudni a mangalicáról, KATTINTS IDE.
Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – mindössze 90 Ft-ért!
? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
? Kipróbált, bevált mintaétrendek
? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-
A cikk szponzorált.