Felvágottak – együk, vagy sem?

A felvágottak furcsa ételek. Elvileg mindenki tudja mennyire egészségtelenek, mégis imádjuk a különféle szalámikat, párizsikat, vagy éppen a csirkemellsonkát. Legtöbbünk reggelijében, vacsorájában szerepet kapnak ezek a kétségtelenül praktikus élelmiszerek. Ezek az alaposan feldolgozott termékek az átlagfogyasztó mindennapi táplálkozásának részét képezik, de a tudatosan táplálkozók, sportoló vásárlókat megcélzó egészségesnek mutatott különféle csirkemellsonkák, „light”, vagy ”mentes” felvágottak is nagy népszerűségnek örvendenek. Mi a Clean Eating elvei alapján úgy gondoljuk, hogy egészséges bolti felvágott ritka, mint a fehér holló ezért az ilyen szinten feldolgozott húsipari termékek kerülését javasoljuk. Az életmódprogram konzultációk során, valamint feltöltéseitek alapján kijelenthetjük, hogy jelenlétük a táplálkozás egyik legnagyobb hibája az alapvetően tudatosan táplálkozók körében is. Cikkünkben bemutatjuk azokat a nem kívánatos anyagokat melyekkel a felvágottakban találkozhatsz.

Bizonytalan minőségű hús: A legtöbb felvágottban nem hús van, hanem húspép. A húspépből pedig elég nehéz megmondani, hogy milyen minőségű izomszövet alkotja. A pépeket keményítőkkel, jégdarával, és szójával szokták hígítani és találhatunk 20% alatti hústartalommal is, de az 51% fölötti már minőséginek számít. Az így kutyult felvágottak fehérjetartalmát gyakran szójával emelik, hogy az a húséhoz hasonuljon. Azonban az ipari szója komoly hormonális változásokat okozhat, ezért csak a megfelelően fermentált változatát ajánljuk, azt is csak alkalmanként fogyasztva. Kaphatóak olyan nem pépesített felvágottak is, amelyek valódi húsnak tűnnek, de valójában ragasztott húsokról van szó, melyeket csak az avatott szemek szúrnak ki. Az olcsó nyesedékkel és zsírszöveteket egy thrombin nevű ragasztó enzimmel, valamint adalékanyagokkal formázzák kívánatos húsokká. Sokáig ez a gyártók piszkos titkai közé tartozott, azonban miután kiderült az Európai Bizottság elé került az ügy. Természetesen a szinte kizárólag csak multik érdekei mellett döntő szervezet nem találta problémásnak a fogyasztók megtévesztését, így ma már legálisan használhatják. A prémiumvonalas felvágottak között azonban vannak húsfiléből készült, nem ragasztott termékek is. Ha Te ilyet vásárolsz, akkor a fekete leves csak a következő bekezdéstől érkezik.

Nitritek és nitrátok: Ezeket az anyagokat a húsok pácolására, tartósítására használják. Remekül megvédik a készítményt a barnulástól, így az sokáig kívánatos marad a pultokban. A gyártókat az nem érdekli, hogy ezek a tápcsatornában egy erősen mérgező, nitrozamin nevű anyaggá változiknak, mely bizonyítottam rákkeltő hatású, de a gyomorrákon túl a máj károsodását és allergiát is okozhat. Valamint károsítja a vár oxigénszállító képességét is. Rengeteg toxikológus foglalt állás a betiltásuk mellett, hiszen valószínűleg rengeteg emberi életért felelős anyagról van szó. Ennek ellenére jó eséllyel ott van a legfittebb ilyen-olyan “mentes” felvágottakban is.

Extrém sómennyiség: Gyakorlatilag nincs olyan felvágott amit ne sóznának agyon. Az előbb már bemutatott nitrites-pácsók alkalmazásával egy leheletvékony szeletnek is intenzív íz adható. Cserébe a nátriumfogyasztásod az egekbe emelkedik, ami felesleges víz-visszatartást és magas vérnyomást okoz. A termékekben egyébként is a legrosszabb minőségi ipari sókat használják, amikről már írtunk itt.

Rossz minőségű zsírok: A legtöbb felvágottban rengeteg zsír van és csak a károsabb telített zsírsavakból. Ilyenek az ipari szalonna, a különféle állati bőrkék, melyek szintén vízkötő anyagként is működnek. Ez egyenes út az elhízáshoz, keringési betegségekhez, ritkábban hormonális problémákhoz. Persze ezt ma már elég sokan próbálják kerülni, egyre több a zsírszegény termék is, tudatos vásárlók így ezt a problémát elkerülhetik.

Káros fűszerek: Ha azt hiszed, hogy a fűszerekkel nem lehet gond, tévedsz! A fűszernövények általában egészségesek és jó egészségügyi hatásokkal bírnak, azonban a felvágottakban többnyire fűszeraromákat használnak. A diétázóknak rossz hírünk van: minél alacsonyabb egy felvágott zsírtartalma, annál magasabb a fűszeraromák aránya, hiszen a zsír alapvetően jó ízét képesek helyettesíteni. Ha a felvágottad füstölt ízű akkor abban is biztos lehetsz, hogy hagyományos eljárás helyett egy füstoldattal átitatott termékről van szó.

csirkemellsonka adalékanyagok

Nátrium-glutamát: A felvágottak ellenállhatatlan ízét a nátrium-glutamát (E621, vagy MSG) adja. Ez az anyag minden idők leghatásosabb ízfokozója. Gyakorlatilag képes arra, hogy agyad becsapja és egy kellemetlen ízű kotyvasztást némi vegyészkedéssel igazi ízorgiává változtasson. Az anyagról rengeteg rémhír terjeng, amik sajnos igazak is. Étkezés után kajakómáért is felelős, de gyakorlatilag bármilyen rák kialakulásában szerepet játszik, de asztmát, szívproblémákat, agyi elváltozásokat is okozhat. Jó eséllyel összeköttetésben van hormonális problémákkal és meddőség kialakulásával. Ráadásul a nátrium-glutamát egy additív anyag, az azt fogyasztók egy idő után rászoknak és egyre inkább kívánják. Az élelmiszeripar persze itt is maszatol. Felületes kutatásokkal és féligazságokkal próbálják elhitetni, hogy voltaképpen nem is káros, sőt már-már természetes anyagról van szó, de az igazság az, hogy egy idegméregről van szó, ami minden idők egyik legkárosabb élelmiszer-adaléka. (Hasonló mellébeszélést terjesztett el pár éve a tápkieg ipar az aszpartámról) Csak úgy mint a fűszeraromákat ezt az anyagot is bőkezűbben használják a light felvágottakban a hiányzó ízélmény pótlására.

Foszfátanyagok: A húskészítmények savanyúságát, valamint vízfelvevő képességét szabályozzák. Utóbbi neked persze nem jó, csak a gyártónak, hiszen így a vizet is hús árban tudja eladni. A fogyasztó etikátlan, de legális becsapásán túl hormonális és agyi problémákat okozhatnak, egyes kutatók szerint a csontok kalciumtartalmának mennyiségét is rontják. (Itt említeném meg, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint a „gyermekek viselkedési zavarait okozó” adalékanyagról van szó. Ugyan ez nem hangzik túl veszélyesnek, főleg ha Te már nem vagy gyermek, de az igazság az, hogy ez csupán az élelmiszeripar megtévesztése. Minden ilyen anyag hat a felnőttek agyára is és okozhat kellemetlen hatásokat, mint a migrén, depresszió, álmatlanság, hangulatváltozások. Amikor ez kiderült a különféle civil szervezetek hatására az Európai Bizottság kénytelen volt figyelmeztetést kiadni, azonban ezt olyan módon tették, hogy elbagatellizálja a veszélyt, így védve az ipari érdekeket. )

Kárminsav (E120): A végére hagytuk a poént. Ha tudnád, hogy a felvágottakkal tetveket is eszel (jól olvastad: tetveket), akkor lehet, hogy elmenne az étvágyad.  Pedig így van. A kármin, azaz a bíbortetű megtermékenyített nőstény egyede tökéletes hússzínezék, amit elég sok felvágottban használnak is. Azon túl, hogy a tetű fogyasztása az európai emberek többségének gusztustalan, az anyag allergén és figyelemzavarra utaló tüneteit is kimutatták.

A lista itt nem teljes, mert a húsiparban használatos káros anyagok listája túl nagy ahhoz, hogy itt részletezzük. Ezek csupán a leggyakoribb adalékanyagok, de gyakoriak az különféle tartósítószerek, mint az aluminium-szulfát, vagy a benzoésav, valamint a húspuhítók mint pl. a bromalin. Mindezek alapján azt javasoljuk gondold át a felvágottak fogyasztását! Persze tudom, mindenki csak néha és csak kicsit eszik ezekből, és egyébként is az aktuális trendi életmódblogerek is eszik, na meg itt van az egészségtelen táplálkozást is tudatosként hazudó IIFYM elmélet, vagy a lusta instagramosok kedvence az ún. Balanced-diéta. Ne légy annyira lusta, hogy valódi ételt helyett egy méretes műanyagdobozból származó vékony szeleteket majszolsz. Próbálj meg ellenállni a nátrium-glutamátnak és az aromáknak, amik azt hitetik el veled, hogy ezek kellemes ételek!

De mivel lehet helyettesíteni? Például vékonyra vágott sült csirkemellel, házilag készített húspogácsákkal, vagy akár különféle kenőkkel. De ha valóban felvágottat szeretnél azt is elkészítheted, csupán csirkemell, tojás és fűszerek kellenek hozzá. Ezeket egy turmixgéppel dolgozd össze, majd alufóliával rúd formában betekerve süsd ki. De a legjobb, ha a részletes receptért elolvasod ezt a facebook bejegyzésünk.

Szeretnéd tisztába tenni táplálkozásod?

Segítünk. Regisztrálj éves tagságot nálunk >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: