Folsav (B9) a boldogság vitaminja

Tudtad, hogy létezik egy vitamin, amely komoly hatással van az általános közérzetedre? Képes befolyásolni, hogyan látod a világot, boldog vagy-e, vagy éppen rosszkedvű. Ha azt hitted ezt a táplálkozásod nem befolyásolja az érzelmeid, akkor tévedtél. Tudj meg többet a B9-vitaminról!

A B9-vitamin, közismertebb nevén a folsav (ritkábban M-vitamin) egy vízben oldódó vitamin. Több területen is nagyon fontos szerepe van a szervezetben, ennek ellenére a leggyakoribb vitaminhiány a folsavé. Magyarországon alig van ember, akinek a szervezetében elegendő volna ebből a B-vitaminfajtából. A folsav szerepéről leginkább az van a köztudatban, hogy az örökítőanyagok (A DNS és RNS) előállításában, illetve a hibáik kijavításában van szerepe. Ezért is ajánlják kismamáknak. Terhesség alatt a folsav segítségével jelentősen csökkenthetőek a magzat súlyos, központi idegrendszert, agyat és gerincvelőt érintő fejlődési rendellenességei. Az újszülöttek védelme érdekében nem csak kismamáknak, de a nők számára a terhességet megelőző 2 hónapban is kiemelten fontos szedni. Amit viszont kevesen tudnak, hogy ennek a bioanyagnak fontos a szerepe van a boldogságunk, jókedvünk, pozitív életszemléletünk megteremtésében. Ez így elsőre talán meredeken hangzik, de könnyen megérthető. Valójában a folsav az egyik legfontosabb kapocs az étel és a közérzetünk között azáltal, hogy az örömhormonjaink termelésében játszik szerepet. Az örömhormon más néven szerotonin egy neurotranszmitter, aminek részletes működését a tudomány ma még nem teljesen ismeri, azonban az tény, hogy közvetlen hatást fejt ki a központi idegrendszerre. Alacsony szintje az étvágy és a testhőmérséklet változásán túl számos negatív érzelemmel áll összefüggésben, konkrétan kimutatott a depresszióval kapcsolatban is, míg magas szintje örömöt, felszabadult, boldogság érzet kiváltását, szélsőséges esetben eufóriát okoz. A szerotonin 90%-ban a gyomor-bélrendszer állítja elő a triptofán nevű aminosavból, azonban ennek a folyamatnak nélkülözhetetlen eleme a folsav. Így járul hozzá tehát ez az anyag ahhoz, hogy alapvetően jól érezd magad a bőrödben és ezért szükséges nem csak kismamáknak, de minden embernek figyelnie a pótlására.

Folsavhiány és a rossz közérzet

Tény, hogy hazánkban a B9-vitaminhiány általános. Folsavhiányt alapvetően az átlag magyar táplálkozása okozza, hiszen jellemzően nem eszünk túl sokat salátafélékből, sötétzöld leveles zöldségekből. Az egyéb élelmiszerekből bejuttatott folsav hasznosulását pedig rontja az alkohol, a dohányzás és a legtöbb gyulladáscsökkentő gyógyszer is. Mégsem vesszük észre, mivel nem produkál látványos tüneteket. Kis mértékben a kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz, mint a koncentrálási nehézség, memóriazavar , túlzott fáradtság, feledékenység vagy éppen álmatlanság. Picit nagyon hiánya esetén negatív érzelmek lépnek fel érezhetsz pl. megmagyarázhatatlan rosszkedvet, szorongást, de hosszabb ideig fennálló hiánya akár depressziót is okozhat. Ezek a hiánytünetek becsapósak, mert hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy valódi problémák miatt érzünk így. Holott ezeket a problémákat az alacsony szerotonin szint miatt érezzük nagyobb tragédiának, vagy esetenként csak mi magunk kreáljuk őket. Természetesen a hangulati állapot komplex dolog, ezért nem biztos, hogy önmagában elég az, ha egy depressziós betegben visszaállítjuk megfelelő vitaminszintet, de ha a fenti folyamatot megérted érezheted a folsav hatásának súlyát is.

A folvaspótlásról

A folsav legjobb természetes forrásai a következő élelmiszerek: narancs, spenót, kelbimbó, brokkoli, zeller, spárga, élesztő, diók, hüvelyesek, salátafélék, élesztő, sárgarépa, tök, bab, rozsliszt, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabona, mandula. Ezeket érdemes változatosan beiktatni táplálkozásodba. Fontos még kiemlíteni, hogy a folsav tartalmú táplálékkiegészítőket is nyugodtan lehet fogyasztani! Rendszeres olvasóink tudják, hogy gyakran ellenezzük a káros táplálékkiegészítők fogyasztását, ebben az esetben azonban erről szó sincs. Sőt, az ilyen formában bevitt vitamin nagyobb arányban tartalmaz L-metilfolátot, ami a folsav leghatékonyabb formája. A napi szükséglet 150mg-ban van meghatározva, de sok szakértő szerint 400-500 mg bevitele ajánlott, de időszakosan, vagy kismamák számára ez a mennyiség a duplájáig emelhető. Mivel a jóból is megárt a sok e mennyiség fölé nem szabad menni, mert az ellentétes hatást vált ki.

Kétkedő kutatásfetisiszták itt tudnak nyomozni arról, hogy milyen módon emeli a folsav a szeritonin szintet. Ez a másik kutatás a folsavról pedig azt bizonyítja, hogy remek antidepresszánsként működik.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: