A glikémiás index rejtelmei

Számtalanszor halhattad már a glikémiás index kifejezést, amelyre számos diétás szakértő mellett többször mi is hivatkoztunk néhány étel meghatározásnál. Azonban ezidáig nem írtunk arról, hogy mit is jelent ez a kifejezés és mennyire megbízhatóan jellemezhetőek vele az ételek. Hogy ne kelljen végtelen guglizások által felkutatnod, szokásunkhoz híven lényegretörő stílusban megfogalmazzuk, hogy minden tiszta legyen.

Szeretnél MINDENT tudni a Clean Eatingről? Csatlakozz: Clean Eating életmódprogram !

A Glikémiás index elmélet alapja

Glikémiás index grafikonA glikémiás index (GI) elméletét a nyolcvanas években dolgozták ki a Torontói Egyetem tudósai. Eredetileg a cukorbetegek étrendjével összefüggésben kezdtek foglalkozni vele, ám később kiderült, hogy általánosan az egészséges táplálkozás szempontjából sem közömbös a glikémiás index.
Az étkezés során bevitt szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja. A glükóz a legfontosabb energiaforrásunk, amely a vér szállít el a test különböző pontjain található sejtekbe. Az alacsony GI-jű élelmiszerek kisebb mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
A glikémiás index egy számérték 0 és 100 között, amely a táplálékokat sorolja be az alapján, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Azaz azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Általában 2, vagy 3 szintre csoportosítják az ételeket. Első esetben 55 fölött számít magasnak a GI, a 3 részre osztott táblázat szerint 55-70 között csupán közepes és csak 70 fölött magas.

A GI és az egészséges fizikum összefüggése

Ha tudjuk egy adott élelmiszer glikémiás indexét, akkor tudjuk azt is hogy az miként hat a vércukorszintünkre. Ennek fényében pedig eldönthetjük, hogy mennyit és mikor fogyasztunk az adott ételből. A magas GI esetén a szénhidrátokat már “gyors ch”-nak mondjuk. Értelemszerűen minél magasabb a GI, annál gyorsabb ch az adott étel. Ezeket a gyors szénhidrátok fogyasztását jó ha csökkentjük, azonban a teljes megvonásra az egészséges szervezet esetében nincs szükség. A magas GI-jű ételek is jól jönnek egyes helyzetekben. Ilyen az edzést követő percek, amikor a szervezet elhasználta az így raktározott energiát, vagy a délelőtt folyamán, ha pl. a munkába sietünk, vagy fontos, hogy gyorsan járjon az agyunk. Azonban a túl gyakori magas GI bevitel komoly vércukor ingadozáshoz és elhízáshoz vezethet, ezért az ilyen helyzeteken kívül jól tesszük, ha alacsony GI-jű ételeket fogyasztunk. Fokozottan igaz ez a lefekvés előtti néhány órára, ahol a clean eating már kizárólag azt is alacsony GI ételek fogyasztását javasolja.
Érdekes megjegyeznünk, hogy a GI elmélet akaratlanul is igazolta a clean eating elvét, hiszen jellemzően minél alaposabban feldolgozott egy étel annál magasabb GI-vel rendelkezik, azaz annál jobban hizlal és a vércukor ingadozáson keresztül rontja a közérzetet. Ezért az általános étkezéseink során törekedjünk a rostdús (ezen belül is legjobb a vízben oldódó rostokkal teli) és a fehérjedús ételek fogyasztására. Hiszen a rostok és a fehérje nem emelik vércukorszintet. Egy jó tipp, ha magas GI-jű ételt eszünk (pl, ananászt), együnk hozzá alacsony GI-t, ugyanis az együtt fogyasztott ételek GI-je kiegyenlíti egymást.

Egy példa táblázat a GI szerinti csoportosításra:

glikémiás index táblázat

Van hiányosság a GI elméletben?

Sajnos igen! A glikémiás index elmélet alapvetően jó, de azt nem mondja meg, hogy mik az egészséges ételek, hiszen az jóval több mint csak a szénhidrátok vércukor szint emeléséből kiderül. És azt sem mondja meg teljesen, hogy mik a diétás ételek. Nem veszi figyelembe, hogy nem csak a szervezeten áthaladó rostok, de a zsírok is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ha csak így néznénk a fehér kenyér egészséges ételnek számítana abban az esetben, ha eszünk hozzá tömérdek szalonnát, ami ugye zsír miatt jelentősen csökkenti a GI értéket. Egy másik ok, hogy léteznek olyan ételek, amelyek ugyan alacsony Gi-vel rendelkeznek, azonban alaposan emelik a szervezet inulin szintjét is, ami szintén vezethet elhízáshoz, de erről majd legközelebb!
A történet tehát sajnos nem ilyen egyszerű, ezért is érdemes a makrókat is átnézni és tisztában lenni a jó és rossz szénhidrátokkal és zsírokkal.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom