A gránátalma

A gránátalma egy érdekes gyümölcs. A legtöbben egyszer vásárolnak belőle, majd a főként magvakat tartalmazó almafélével nem tudnak mit kezdeni és többé nem is vásárolják meg. Pedig a gyümölcs egy igazi superfood, csak tudni kell bánni vele. Ráadásul ilyenkor ősszel szezonja van, tehát olcsón frisset vehetünk. Rövid írásunkban bemutatjuk a növényt és azt, hogy hogyan használd.

A gránátalma szubtrópusi, mediterrán vidékeken őshonos, terebélyes cserje, vagy kisebb termetű, sűrűn, alacsonyan elágazó, legfeljebb 2-5 méter magas fává fejlődő növény, de bokor formában is termeszthető. Nyáron virágzik, szép piros virága miatt mediterrán vidékeken gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában rengeteg vörös mag található. A felvágott gránátalma szép látványt nyújt átlátszó, kristálytiszta húsán áttetsző magjaival. Ennek a sok-sok magnak köszönheti nevét.

A gránátalma erős antioxidáns. Szabad gyökök ellen védő alkotóelemek tartalma a többszöröse az erre szolgáló teákénak, vagy pl. a vörösbornak. Ezért is tartják számon a superfoodok között. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, de B5-vitamin és kálium tartalma is magas. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatos betegséges kialakulásának esélyét is. Növényi ösztrogén tartalmának köszönhetően remekül alkalmazható gyulladáscsökkentésre és a hormonháztartás szabályozására.

hogyan fogyasdz a gránátalmát

Szokatlan, magvas növényként gyakran nem tudunk vele mit kezdeni, pedig a gránátalma sokféleképpen felhasználható. A legegyszerűbb módszer, ha a tetejét és talpát levágjuk, majd vastag héját bemetsszük pár csíkban. Ezután egy tál vízbe helyezve a magvak könnyen kinyerhetőek. De készíthetünk grenadine dzsúszt is belőle, ha félbevágjuk, majd egy citromfacsaróval a magvakkal együtt kifacsarjuk a levét. Az így kinyert é számos koktél alapanyaga. A magvak jellegzetes édeskés-savanykás íze remekül passzol gyümölcssalátákhoz, különféle öntet nélküli salátákhoz, zabkásához, de sokak szerint sült húsokhoz is ideális, míg mások levesbe, vagy gyümölcsébe keverve juttatják be a szervezetükbe az extra egészséges magvait. A lényeg, hogy fogyasszuk, ahogy jól esik, de mindenképp főzés nélkül, mert az értékes tápanyagokat, csak így kapjuk meg.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: