Hogyan működik a Clean Eating diéta?

Egy kicsit csaltunk a címben, ugyanis a Clean Eating nem diéta – hanem életmód. A működése nagyon egyszerű, és nem igényel tőlünk akkora erőfeszítéseket, amint számos divatos diéta. Nem kell koplalnunk, nem kell ízetlen ételkiegészítőkön és unalmas fogásokon tengődnünk, és nem szükséges őrült kalória- vagy makródeficittel sanyargatnunk magunkat, várva, hogy végre véget érjen ez a fogyókúrának csúfolt tortúra, és visszatérhessünk a rendes evéshez.

Mert csupán pár hét leforgása alatt azt vesszük észre, hogy Clean Eating vált számunkra a rendes evéssé.

A Clean Eating előnyei

A Clean Eatinget könnyedén beépíthetjük a mindennapjainkba, és élvezhetjük jótékony hatását még öregkorunkban is.

A Clean Eating alkalmazásával a diétákkal ellentétben nem leszünk enerváltak, morcosak vagy épp különösen stresszesek – és nem kell a fél életünket bevásárlással, főzéssel, ételméricskéléssel és evéssel töltenünk. Ez az életmód ideális a sportolók számára is; testzsírcsökkentésre, testkompozíciónk fenntartására és izomnövelésre is tökéletes. Bátran étkezhetünk tisztán akkor is, ha csak megszabadulnánk a karácsonyi ünneplés alatt felmászott úszógumitól – de épp úgy működőképes módszer, ha az a célunk, hogy hasfalunk a magazinok címoldalain mosolygó fitneszmodellekével vetekedjen.

Hatalmas előnye még a Clean Eatingnek, hogy a számunkra ideális módon strukturálhatjuk az étkezéseket: a napi ötszöri-hatszori evés, a klasszikus reggeli-ebéd-vacsora trió és az átmeneti böjt is működőképes.

Rendkívül fontos megjegyeznünk, hogy a Clean Eating nem egy új divathullám, nem egy kérészéletű kamu celebdiéta: már régóta a köztudatban él, és számos szakértő ajánlja.

Mit takar a Clean Eating – és miért jó ez nekünk?

Nincsenek bonyolult szabályrendszerek, és az őskorba sem kell visszatérnünk – csak egy kicsit kell visszautaznunk az időben, hogy megtaláljuk a Clean Eating gyökerét: az ártalmas adalékanyagokkal, színezékekkel, tartósítószerekkel és egyéb mesterséges, egészségre ártalmas vegyszerekkel feldolgozott élelmiszerektől mentes táplálkozást.

Lényegében a tisztán táplálkozás annyit tesz, hogy – kis túlzással élve – olyan ételeket eszünk, amelyek rögtön a földekről/vizekből kerülnek a tányérunkra, mindenféle kemikáliától mentesen.

Felejtsük el tehát a zacskós leveseket, a fehérlisztet, az igazi húst csak hírből ismerő gyorséttermek hamburgereit és a mirelit, mikrózható “ételcsodákat”, valamint az agyoncukrozott, egészségesnek beállított müzliket és energiaszeleteket – együnk helyettük például olyan húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, halat, tojást, tejtermékeket, amelyeket megbízható termelőktől szerzünk be.

Ha így teszünk, elkerülhetjük a felesleges tápanyagok, a szervezetünk számára káros, gyakran hízást okozó összetevők (például a finomított cukor) és így az értéktelen extra kalóriák bevitelét is – ezáltal sokkal könnyebb lesz elérnünk a fogyáshoz szükséges kalóriadeficitet.

Így, hogy a különféle méreganyagokkal és laboratóriumokban előállított ízfokozókkal “feljavított”, cukorban és telített zsírokban dúskáló ételek helyett fehérjében, összetett szénhidrátban, rostokban és telítetlen zsírsavakban gazdag, egészséges, természetes táplálékokat fogyasztunk, gyakran úgy érezhetjük, hogy többet eszünk, mint korábban, mégis kevesebb energiát viszünk be.

Ez nem jelent mást, mint hogy a természetes alapanyagokból készült ételektől hamarabb jóllakunk, és az éhségérzet csak jóval később jelentkezik étkezés után, mint ha egészségtelenül táplálkoznánk.

Arról nem is beszélve, hogy a természetes, tiszta táplálkozás az immunrendszerünkre is jó hatással van. Bár a modern társadalomban elkerülhetetlen, hogy a mindennapi élet folyamán bizonyos mérgező anyagok (például az autók, gyárak füstje) a szervezetünkbe jusson, az egészséges táplálkozás segítségével jelentősen csökkenthetjük ezek számát, így szervezetünknek könnyebb dolga lesz a méregtelenítés során.

A Clean Eating működése tehát egyszerű: ha elkezdünk tisztán étkezni, egy idő után természetessé válik számunkra, és hamar észrevesszük a pozitív változást külsőnkön és belsőnkön egyaránt.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: