Így készüljünk a nyárra egészséges Clean Eating ételekkel!

Már tartósan 20 fok felett van a hőmérő higanyszála, és nemsokára beköszönt az év legforróbb évszaka is. Bár a jelenlegi helyzet miatt idén valószínűleg jóval kevesebb időt tölthetünk strandolással, azért mindig jó ötlet kicsit formába hoznunk magunkat, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Ebben természetesen sokat segít a sport és a mozgás (szerencsére rengeteg edzéstípust otthon is végezhetünk), de elsődlegesen az étrendünk határozza meg, hogyan nézünk ki. Az étrendünknek jelentős szerepe van benne, mennyi zsírszövet és mennyi izom található testünkön; az étrendünk befolyásolja bőrünk simaságát; az étrendünktől függhet szemünk és hajunk ragyogása is.

Szóval enyhén fogalmazunk, ha azt mondjuk, nagyon nem mindegy, mit eszünk. Ha megfelelően választjuk meg az étrendünket alkotó különféle ételeket, látványos eredményt érhetünk el kívül-belül – ellenben rossz ételek fogyasztása esetén mi is rosszul fogjuk érezni magunkat.

Szerencsére ebben segít a Clean Eating. A tiszta étkezés segít, hogy kizárjuk szervezetünkből a mindenféle méreganyagokat, és ha a legtisztább alapanyagokból készült ételeket fogyasztjuk, sokkal egészségesebbé és fittebbé válhatunk. Hogy milyen ételekkel és alapanyagokkal tudjuk a legkönnyebben elérni mindezt?

Mert ez a Clean Eating alapja: a tiszta, magas tápanyagtartalmú, egészséges összetevőkből készült ételek fogyasztása – az olyan laktató fogásoké, amelyek segítenek, hogy testileg-lelkileg is mindig formában maradjunk.

De milyen a Clean Eating ételekkel hozhatjuk magunkat formába a nyárra? Íme négy példa:

Húsok és halak

A tiszta húsok és a halak fantasztikus fehérjeforrást jelentenek – épp ezért bérelt helyük van a Clean Eating alapételei között. Legyen szó édes- vagy sósvízi halakról, fehér- vagy vöröshúsokról, megtaláljuk helyüket a tiszta ételek között. A lényeg az, hogy tiszta forrásból származzanak, és ne legyenek telepumpálva mindenféle mesterséges szerekkel – szerencsére ennek a legtöbb hal és hús megfelel.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/fitness_dieta_receptek/csirke-kokuszos-limeszoszban/

Zöldségek

Talán nem mondunk azzal nagy titkot, hogy a zöldségek fontos részét képezik minden egészséges étrendnek. Alapvetően minden zöldség jó, de figyeljünk oda arra, milyen forrásból szerezzük be – ha lehetséges, vegyük egyenesen a termelőtől, vagy keressünk hitelesített organikus (bio) zöldségeket. Vagy termeljük meg őket.

A lényeg, hogy próbáljunk meg mindig az évszaknak megfelelő zöldséget fogyasztani.

Gyümölcsök

A gyümölcsök szintén szerves részét képezik a legtöbb egészséges étrendjüknek, hiszen a legtöbb dúskál a vitaminokban és a rostokban és tápanyagokban – de természetesen a gyümölcsök esetében sem ártani odafigyelni pár dologra; lényegében ugyanazokra, mint a zöldségeknél. Próbáljunk meg mindig szezonális gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a különféle fagyasztott gyümölcsök gyakran sok színezőanyagot, tartósítószert és egyéb vegyszert tartalmaznak. Szerencsére nyáron rengeteg gyümölcs terem – különösen ajánlott az erdei gyümölcsök fogyasztása, ugyanis rendkívül sok rostot és kevés kalóriát tartalmaznak, és nem mellesleg nagyon finomak is!

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A fehérlisztből készült ételek (például a péksütemények és tészták) fogyasztása nem javasolt a magas glikémiás indexük miatt, azonban a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételeknek megvan a helyük a Clean Eating étrendekben is, hiszen remek forrásai az összetett fehérjéknek. Arra azonban figyeljünk oda, hogy az adott gabonaféle mellett az ételünk csak természetes összetevőket tartalmazzon – kerüljük a mesterséges, egészségesnek beállított fitneszkenyereket és müzliket. 

Ha ebből a négy alapételből indulunk ki, és odafigyelünk a mértékre, hamar életünk formájába lendülhetünk!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: