Sokan ódzkodnak a halak és a “tengeri herkentyűk” fogyasztásától. Annak ellenére, hogy egyre elterjedtebbek a különféle mediterrán ételek, a mai napig számos olyan ember akad, aki nem eszik halat, rákot vagy kagylót, mert valamiért idegenkedik tőle.
Vannak, akiket a halak szaga tántorít el – de rengetegen egyszer-egyszer kóstolták valamelyik fogást, és csalódtak, mert valószínűleg nem volt jól elkészítve.
Vagy egész egyszerűen rossz ételekre asszociálnak: egyeseknek a halételek egyet jelentenek az ízetlen tonhalkonzervekkel – másoknak meg a hal az az “unalmas egészséges cucc, a hús helyett”.
Pedig ha jól készítjük el a tenger gyümölcseit, elképesztően finom és nagyon egészséges ételeket kapunk!
Miért érdemes halakat és tengeri herkentyűket fogyasztani?
A tenger gyümölcsei dúskálnak a fehérjében, ami elengedhetetlen az izmaink fenntartásához és építéséhez – ráadásul rendkívül jó minőségű fehérjét tartalmaznak, így ha nem eszünk húst, mindenképp érdemes halételekkel pótolnunk a proteint.
Másrészt pedig sok telítetlen zsírsavat (például többszörösen telítetlen Omega 3-at) tartalmaznak. Ezek a zsírok rendkívül fontosak a megfelelő agy- és szem- és testműködéshez, valamint a jó közérzet kialakításában és a depresszió kezelésében is lényeges szerepet játszanak.
A halak D-vitamin-tartalma is magas, amelynek létfontosságú szerepe van többek közt az erős immunrendszer kialakításában. A halak és tengeri ételek fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét; tanulmányok mutatják, hogy a rendszeres halfogyasztók közt ritkábban fordul elő szívinfarktus vagy stroke.
Felmérések szerint azok, akik gyakran fogyasztanak halat vagy a tenger egyéb gyümölcseit, jobban alszanak, és nappal is hatékonyabban funkcionálnak – ez tudósok szerint valószínűleg a nagy mennyiségű D-vitaminnak köszönhető.
Tenger gyümölcsei Clean Eating módra
A fentiek alapján valószínűleg nem meglepő, hogy a halak, rákok, kagylók a tiszta táplálkozás alapvető hozzávalói közé tartoznak. A számos pozitív egészségügyi hatás mellett a jól elkészített tengeri ételek rendkívül ízletesek lehetnek – ráadásul sokoldalúan elkészíthető ételekről beszélünk, így szinte garantált, hogy találunk olyan receptet, amivel új kedvencet avathatunk konyhánkban.
Íme pár tuti választás!
A lazac az egyik legnépszerűbb hal, nem véletlenül. Kiemelkedően magas Omega-3 tartalma miatt még egészségesebb, mint a többi halfajta, fantasztikus íze van, és rengeteg különlegességet készíthetünk belőle.
Ez például igazi klasszikus grill kedvenc, ami fogyókúrához is tökéletes:
https://cleaneating.hu/recipe/grill-lazac-zoldsegropogossal/
Ezt a spenóttal bolondított lazacos palacsintát biztosan hamar felvesszük az otthoni étlapra:
https://cleaneating.hu/recipe/spenotos-sos-palacsinta-roll/
Lazac, narancs és zöldbab – egy igazi gourmet különlegesség receptje:
https://cleaneating.hu/recipe/narancsos-lazac-sult-zoldbabbal/
Fehérjedús reggeli olasz módra – a tojás és a hal kitűnő kombináció:
https://cleaneating.hu/recipe/protein-frittata/
Mint korábban említettük, a tonhal nem csak unalmas konzervként létezik – csináljunk belőle inkább ízletes fasírtot:
https://cleaneating.hu/recipe/juicy-lucy-tonhalfasirt/
Végezetül pedig a garnélarákról se feledkezzünk meg – íme egy szuper basmati rizses recept:
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/kulonleges-etelek-receptek/garnelarak-basmati-rizzsel/
És ez csak néhány recept volt a több mint 300 közül!
Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot! 1 hónapig csak 90 Ft-ért!
???? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk
???? Kipróbált, bevált mintaétrendek
???? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
???? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!
Kattints, és regisztrálj a próbahónapra mindössze 90 Ft-ért > bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez