Izotóniás italok természetesen

Gatorade, Powerade, IsoTonic,… Azonnal felejtsd el ezeket a mérgeket!
Valahogy mindig furcsa volt nekem, hogy egy műanyagpalackba zárt kék színű italt miért tartanak a sporthoz illőnek, mi több, egészségesnek. Miután azonban beleástam magam a témába minden világos lett. Ismét egy Amerikából indult mánia szedi hiszékeny áldozatait, melynek a fitneszipar akkor is kitartóan asszisztál, ha ismeretes a termékek káros hatása. Szerencsére eletrolitszinted természetes módon is helyreállíthatod, ebben segít írásunk.

Az izotóniás italok a ’80-as években bukkantak fel, amikor a Pepsi piacra dobta a Gatorade nevű italt. A történet már innentől tipikus példája annak, hogy az élelmiszeripar hogyan csapja be a fogyasztókat és hogyan képes befolyásolni az aktuális tudományt úgy, hogy “egészséges” jelzővel adhasson el valójában egészségtelen termékeket. A Pepsi ugyanis a termék népszerűségét előkészítendő pénzelte az izotóniás ital megalkotójának Robert Cade-nak kutatásait. A kutató sajátos módon megtervezett kísérletek, illetve a sajátosan értelmezett kutatási eredmények sulykolta a sportolók fejébe, hogy a minimális dehidratáltság is tragikus hatású a sportteljesítményre nézve (valójában ez csak kifejezetten hosszan tartó sportteljesítmény során jelentkezik). A Pepsi odáig ment, hogy létrehozta a termékről elnevezett “tudományos akadémiát”, a Gatorade Sports Science Institute-ot, mely a termék reklámját közölte valódinak tűnő kutatási eredményként.
Természetesen a rivális Coca-cola-nak sem kellett több, megalkotta a Powerade terméket, sőt azóta már számos más gyártó piacra dobta folyékony, por, vagy zselé állagú izotóniás italát.  Hazánkban a piacból nagy szeletet harapott a magukat az egészség hírnökeiként feltűnő ál-amerikai magyar táplálékkiegészítő cégek termékei… A témáról átfogóbb írást találsz az Origó cikkében.

Az izotóniás italok valóban pótolják az elektrolitokat, bár erre koránt sincs akkora szükség, mint azt állítják. Ezen túl azonban tele vannak finomított cukorral, színezékkel, aromával és mindenféle káros adalékanyaggal, amikről már írtunk. Azt talán mondani sem kell, hogy gyümölcsöt távolról sem láttak, de több félé tartalmaz pl. brómozott növényi olajt, ami tudományosan elismerten is egészségkárosító.

Pedig valójában ezek helyett magas mennyiségű kálium, nátrium, króm és magnézium tartalomra van szükség az elektrolit-egyensúly megteremtéséhez. Most erre mutatunk be 4 alternatívát.

A legjobb természetes izotóniás italok szerintünk:

Izotoniás italok természetesen

1. Ivólé: A zellerszár gazdag nátriumban, káliumban, magnéziumban, és foszforban. Az alma természetes édességével finommá teszi az italt és további káliummal tölti fel. A citrom nem csak C-vitamin bomba, hanem az egyik legmagasabb elektrolit tartalmú gyümölcs. Csak turmixold össze és fogyaszthatod is!

2. Vizes keverék: A szódabikarbónát már évszázadok óta használják sportolók. Helyreállítja a szervezet ph-egyensúlyát, a tengeri só remek nátrium és klór forrás. A keverék íze nem a legfinomabb így mi édesítés gyanánt agave szirupot javaslunk.

3. Puding/zselé: A kókuszvíz gyakorlatilag a legjobb természetes izotóniás ital, hiszen az emberi sejtekben és vérben megegyező arányban tartalmaz sót. A chia mag nagyszerű Omega-3, rost és protein forrás, valamint hihetetlen erős képessége van a szervezet hidratálásában. Csupán áztasd be a kókuszvízbe és egy óra múlva fogyaszthatod a kocsonyás állagú pudingot, mely a hőmérsékletre sem érzékeny így remek társ utazásban.

4. Smoothie: ez a mix is szuper erős hidratációt biztosít és valódi kálium-magnézium-kalcium bomba. Csak turmixold el és fogyaszd frissen. Ha a mandulatejet házilag készíted, akkor adj hozzá egy csipet tengeri sót is.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: