Itt a karácsony! Vajon végig lehet-e csinálni ezt az időszakot úgy, hogy közben egészségesen táplálkozol? Igen! Mire kell odafigyelned? Tervezz előre! Hogyan? Erről szól cikkünk.
Elég csak pár dologra odafigyelni, ami talán nem is annyira nehéz. Ha ezt a néhány szabályt betartod, akkor nem esel abba a csapdába mint sokan, hogy kajakómás állapot alakul ki, vagy túleszed magad az ünnepek alatt. Aztán persze rosszul leszel és hirtelen azt veszed észre, hogy röpke három nap alatt akár 3-4 kg túlfelesleg is megjelenik rajtad.
Mire érdemes odafigyelned, hogy ne edd túl magad?
Az egyik legnagyobb hiba, amit az ünnepi készülődés alatt elkövetünk az, hogy folyamatos stresszben vagyunk már az ünnepek előtt is. Holott az adventi időszaknak pont ennek ellenkezőjéről kellene szólni: kicsit lecsendesedünk, megnyugszunk, magunkkal és a családunkkal legyünk – de általában sajnos nem erről szól. Ugyanis ilyenkor van az évzárás, mindenki rohangál, eszeveszett módon ajándékokat vásárol és “őrültek háza” van mindenütt… Aztán meg beesik a karácsony, és ezzel a stresszel rohanunk neki, értelmetlenül.
Így 22-én, 23-án még a legtöbben őrületben vannak, főznek, vásárolnak, aztán felállítják a fát, majd jön a következő kritikus pont, amikor elszabadulnak az indulatok és a díszítés alatt már mindenki összeveszik mindenkivel, aminek eredményeképp dühöngve ülünk az asztalhoz enni. Aztán mindenki jól megeszik mindent az asztalról. Másnap kezdődik az országjárás, családlátogatás, amely során “végigesszük” a karácsonyt. Majd csodálkozunk a végeredményen: kajakóma, rossz közérzet, rosszullét, súlytöbblet.
Az ünnepi időszakban rendszerint különlegesebb ételek – hús, hal, halászlé, mint klasszikus karácsonyi ételek – kerülnek az asztalra, elkészülnek a finomabbnál finomabb sütemények. Az ízletes fogásokat persze kivétel nélkül végigkóstoljuk, majd másnap reggelire is finom falatokat, süteményeket dobunk be. Ezt követi egy újabb kiadós ünnepi ebéd, aztán a vacsoránál még egyszer jól bekajálunk.
Ugye látod, hogy ez semmi jóra nem vezet?
Készítsd fel a szervezeted: itt a karácsony!
Próbálj meg odafigyelni arra, hogy hagyj időt az emésztőrendszerednek is! Kezdheted például azzal, hogy akár már 23-án kevesebbet eszel a szokásosnál, felkészítve ezzel a szervezeted az ünnepi finomságokra. Tarthatsz akár nagyobb szünetet is az étkezésben. Az időszakos böjt segít a szervezetednek a felkészülésben. Ezzel pihenteted az emésztőrendszered.
Másik megoldás lehet az, hogy karácsony előtt könnyebb ételeket fogyasztasz, hiszen a következő napokban úgyis nehéz húsételeket és cukros édességeket tálalnak eléd.
Arra is érdemes figyelned, hogy amikor utazol a rokonokhoz, ne farkaséhesen vágj neki az útnak, hogy aztán megérkezve gyorsan fölfalj mindent. Ehelyett indulás előtt egyél valami tartalmasabbat, ami azért viszonylag egyszerű. Alkalmas erre valami magasabb fehérjetartalmú, jó tápértékű étel – például egy egyszerű rántotta vagy frittata, esetleg jó minőségű hús, házi készítésű felvágottak, kovászolt kenyér. Felejtsd el a müzliszeletes verziót, mert attól tuti, hogy nagyon éhes leszel!
Érkezés után jön a nehéz falat: mindenki tukmál mindenkire mindent, és megsértődnek, ha valamit nem kóstolsz meg. Emellett nehéz is ellenállni a sok finomságnak – a karácsony a legtöbb helyen ilyen.
Hogyan állj ellen a kísértésnek úgy, hogy senkit nem sértesz meg?
Nem feltétlenül kell visszautasítani minden kínálást – kivéve persze, ha valaki annyira speciális étrendet tart. A megoldás az lesz, hogy megfelelő adagot válassz ki egy-egy ételből! Azaz nem kell megenni egy egész kacsát, nem kell három tányér halászlevet kiszedni, hiszen úgyis jön még vagy 3-4 fogás.
Tehát mindenből vegyél egy picit, kóstold meg. Így már hamarabb érezni is fogod, mikor laktál jól, mint ha habzsolnád az ételt. Ezzel a módszerrel a szervezeted is fel tud készülni arra, hogy hamarabb visszajelezzen, mikor van jóllakott állapotban. Ráadásul így senkit nem is bántasz meg, mert gyakorlatilag mindenből eszel, miközben neked is hasznodra válik, mert mégsem falsz fel mindent.
Persze ezután sem tudunk teljesen megnyugodni, mert karácsony vége felé közeledve hazautazunk, és ilyenkor jön az újabb megpróbáltatás: mindenki odacsomagolja a maradékot, rengeteg ételt halmoznak rád – vidd haza a töltött káposztát, meg a maradék húst, meg vigyél azért a süteményből is, meg még a bejgliből is maradt persze… Jól megrakodva térsz haza, jóformán szilveszterig ugyanazt eszed.
Mit tegyünk a rengeteg felhalmozott ételmaradékkal?
Természetesen nem azzal van a baj, hogy feltankolsz étellel és nem kell otthon főznöd, hanem arra figyelj, hogy ne csak azért edd, mert különben megromlik. Ha nem kívánod, inkább fagyaszd le későbbre!
Sajnos a társadalmunkba mélyen beleivódott az, hogy ne pazaroljunk, hogy ne dobjunk ki ételt. De mi a nagyobb pazarlás? Az, hogy megesszük az ételt csak azért, mert muszáj, nehogy kidobjuk, utána viszont a ránk ragadt sülyfelesleg okozta egészségügyi problémát kell megoldanunk? Ennek árán érdemes volt megenni azt az ételt?
Ha nem tudod lefagyasztani, vagy tárolni a sok felhalmozott ételt, biztosan találsz a környezetedhez közel olyan rászorulót, akinek el tudod juttatni a friss élelmiszert. Hajléktalanszállótól kezdve szociális intézmények rengeteg helyen szívesen fogadják ezeket, bátran oda lehet adni, és én azt gondolom, hogy a karácsony szellemiségéhez abszolút passzol is ez a fajta, ez a fajta eljárás.
Mit érdemes fogyasztani és mit érdemes kerülni karácsonykor?
Vendégségben ritkán van lehetőségünk megválogatni, mit szeretnénk enni. Ám, ha adódik rá lehetőséged, például azzal, hogy te vendégelsz meg másokat, akkor érdemes odafigyelned az alábbiakra:
- jó minőségű húsételt válassz
- ne süsd túl az ételeket
- ne nagyon magas hőfokon kezeld az ételeket, mert úgy tápanyagértéküket gyorsan elveszítik
- kerüld a bő olajban való sütést
- hagyd ki a hozzáadott cukrot és kerüld a cukorhelyettesítőket is – az eritrit, xilit és stevia helyett (amelyek az inzulinbetegek számára alkalmasak) használj glicint, ami egy szuper és a szervezeted számára hasznos édesítő. Édes ízt kölcsönöz az ételnek, de nem szénhidrát, hanem aminosav. Természetes vércukorszint-szabályozó hatása van, mindamellett a bélflóra egészségéhez is hozzájárul.
- kerüld a szénsavas italokat (a szénsavas vizet is beleértve!), mert azok a gyomornyálkahártyát irritálják, illetve kálciumot von el a szervezettől
- mértékkel fogyaszd az alkoholt, mert a jóllakottságra elfogyasztott nagy mennyiségű alkohol megterheli a méregtelenítő rendszert
- kerüld a főétkezések közötti nassolgatásokat, a csipegetéseket, majszolgatásokat, hogy az emésztőrendszered is tudjon pihenni. Helyette inkább beszélgetéssel vagy más tevékenységgel (pl. társasozással, kártyajátékkal) üsd el az időt!
- próbálj meg mozogni az ünnepek alatt is: jó idő esetén tegyél egy jóleső sétát, miközben beszélgetsz és együtt vagy a családoddal
Mindent összegezve így érdemes várni a karácsonyt:
Tervezz előre! Tervezd meg azt, hogy mit főzöl, és nagyjából azt is, hogyan fogsz étkezni: kóstolj meg bátran mindent, amit szeretnél, de tedd azt mértékkel! Az ételtöbbletet hasznosítsd megfelelően: fagyaszd le későbbre, vagy add oda rászorulóknak! Mindezekkel elkerülheted az “ünnepi túlsúlyt” és az ezzel járó rossz közérzetet is, miközben végig kellemesen jól érezted magad, finomakat ettél-ittál, együtt voltál a szeretteiddel. Változtasd igazán szép élménnyé az ünnepeket a stressz és a rohanás helyett!
Nézz szét Instagram oldalunkon is!