Karácsonyi „túlzabálás” után jöhet az újévi fogadalom?

Rohamos tempóban közeledünk az év utolsó napjához, az új esztendő pedig számos remek lehetőséget tartogat azok számára, akik nincsenek megelégedve az alakjukkal, esetleg jobban oda kívánnak figyelni az egészségükre a jövőben. De vajon milyen újévi fogalmakkal érdemes nekivágni az új évnek?

Az ember hajlamos arra, hogy kapaszkodókat keressen az életmóddal kapcsolatos változásokhoz, és ehhez kiváló táptalajt képeznek az újévi fogadalmak, ahol mindenki tiszta lappal vághat neki a következő esztendőnek, ezt pedig sokan igyekeznek kihasználni hangzatos ígéretekkel. A tapasztalat azonban sajnos azt mutatja, hogy a könnyen jött fogadalmak a legkevésbé sem tartósak.

Mennyire sikeresek az újévi fogadalmak?

Egy felmérés szerint a fogadalmak mintegy 90 százaléka az étrendhez és az edzéshez köthető, azonban a teljesülési arányuk már jóval gyengébb eredményt mutat, hiszen az életmódváltóknak mindössze 10 százaléka képes arra, hogy több mint egy hónapon keresztül kitartson. Ez nem jó hír, így mielőtt valaki „nagy fába vágná a fejszéjét”, érdemes körültekintőnek lenni.

Mire célszerű odafigyelni egy vállalás alkalmával?

Első lépésként reális célokat kell kitűzni. Egy példa erre, hogy ha valaki jelentős túlsúllyal küszködik, annak a fokozatosság elvét kell alkalmaznia, tehát például eleinte kettő, majd három egészséges nap betartására kell törekednie. Ugyanakkor különbözőek vagyunk, és mivel vannak olyanok, akiket kizárólag a nagy célok motiválnak, azoknak ehhez kell ragaszkodniuk. Egy szónak is száz a vége: mindenkinek saját belátása szerint kell kitűznie a céljait.

Vezess naplót!

Az ember szívesen emlékszik azokra a pillanatokra, amikor sikereket ér el, akár kis sikerekről, akár nagyokról legyen szó, ez ugyanis erőt ad ahhoz, hogy kitartsunk. Amennyiben feljegyzeteled magadnak a hét végén, hogy milyen teljesítményt nyújtottál a céljaidhoz vezető úton, az sokat segíthet, hogy ne vétkezz a későbbiek folyamán.

Ne akarj mindent egyszerre!

Első körben elég, ha odafigyelsz az étkezésre, és valamennyi edzést bevezetsz a hétköznapokra. Ehhez remek mankót nyújtanak a CleanEating-receptek, melyek közül több mint 300-at a rendelkezésedre bocsátunk, amennyiben csatlakozol a programunkhoz. Hagyni kell időt a szervezetnek is az alkalmazkodásra, ám nem szabad átesni a ló túloldalára. Ha azt veszed észre magadon, hogy nem jár nagy lemondással az alkalmazkodás, máris léphetsz a következő szintre.

Próbálj magad mellé egy társat találni!

Párban minden könnyebb, még az életmóddal kapcsolatos változás is, így célszerű keresni egy barátot vagy akár egy távoli ismerőst, aki hasonló dolgon töri a fejét, mint te, és egymást húzva sokkal egyszerűbb lesz a felkészülés.

Készíts terveket!

Mivel nehéz mindent észben tartani, ezért kifejezetten javallott apró jegyzeteket készíteni, amelyek emlékeztetnek, hogy mi-mindent kell elvégezned a kívánt célok eléréséhez. Írd fel magadnak a fontosabb vitaminokat és ételeket, vagy például azt, hogy milyen magvakat akarsz bevinni a szervezetedbe nap mint nap, és ez támaszt ad neked a hétköznapokra.

Csatlakozz a Clean Eating januárban induló Cukor Stop! Kihívásához! Szakértőink és vendégelőadóink segítenek céljaid elérésében!

Csatlakozz a Clean Eating egészséges táborához!

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: