A kávé : barát, vagy ellenség?

A kávé a világ első számú élénkítő itala. Sokan megszállottan imádják, mások pedig csak alkalmanként fogyasztják. Arról, hogy egészséges, vagy sem megoszlanak a vélemények. Létezik olyan elmélet mely szerint a kávé maga a gonosz, amely függőséget okoz és betegségbe taszít. Azonban az ellentétes oldal is képviselteti magát tanulmányokkal, melyek szerint remek antioxidáns és vízhajtó. A kérdést most mi is megvizsgáljuk.

A kávéfogyasztás pozitív hatásai:

Az első, amit látnunk kell az a kávé tápanyagtartalma. A kávé ugyanis nem csak egy fekete folyadék, némi tápanyag is van benne, bár igaz kevesebb, mint azt a mellette érvelők hangsúlyozzák. Ráadásul a pörkölt kávébabban lévő tápanyagok több mint fele nem oldódik vízben, egy másik része a hő hatására veszik el. Azonban így is fellelhető a B1, B2, B3, B5 vitaminok, foliát, mangán, magnézium és foszfor is. Igaz, ezekből a napi ajánlott mennyiség 2%-nál nagyobb arányban csak B vitaminokat tartalmazza egy eszpresszó. Fontos összetevői még a klorogénsav és a kávésav. Mindkettőről kimutatták, hogy erős antioxidáns, amik hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is, de rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is. Sajnos ebbe is belerondít az a fránya pörkölés, ami miatt a kávé klorogénsav tartalmát a fekete italban nem, csupán zöld kávé formában nyerhetjük ki.

Ha kávéra gondolunk az első, ami eszünkbe jut a koffein. Igen, ez a világ legnépszerűbb pszichoaktív hatóanyaga. Ez az anyag az amiért élvezettel fogyasszuk hiszen tágítja az ereket, és stimulálja az agyat. Ezáltal fokozza a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Igaz, hogy ez a tulajdonsága az idő múlásával elveszik, mert a szervezet képes toleranciát kiépíteni ellene. A koffein az izmok teljesítőképességét fokozza. Ily módon a serkentő hatása kellemesebb közérzetet is okozhat. Továbbá kis mértékben serkenti az anyagcserét (3-10%-al) és vízhajtó hatással is bír. Igaz a vízhajtó hatás önmagában nem minősül egészségesnek és erősen egyénfüggő is.
A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.  Érdekesség, hogy míg a kávé 1-1,5%-ban tartalmaz koffeint, egyes teafélékben, vagy a guaranában 5%-ot is meghaladó arányban fordul elő.

Meg kell említeni, hogy az utóbbi években a kávé megítélését befolyásolja, hogy több hosszabb távú  kísérletben is pozitív hatásokat figyeltek meg. Egy angol kísérletben több, mint 400.000 50 és 70 közötti embert vizsgáltak meg és a 13 éves periódusban mérve a kávé fogyasztók átlagosan 14%-al kevesebben haltak meg, Egy másik vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a kávéfogyasztók 20%-al kevesebb eséllyel lettek depressziósok és 53%-al kisebb eséllyel fogékonyak az öngyilkosságra. Egy szintén felkapott hír pedig azt bizonyította, hogy a kávéfogyasztók jóval kevesebb eséllyel lesznek a 2. típusú diabétesz áldozatai. Igaz ezt egy még szélesebb körben elvégzett vizsgálat ma már a kezdeti 60%-ról 7%-ra csökkentette.

A kávéfogyasztás negatív hatásai

A koffeinnek halálos dózisa is van, amit 5 grammban állapítottak meg, igaz ehhez több literrel kellene meginni. A legújabb kutatások szerint a koffein önmagában nem növeli a szívbetegségek kockázatát, azonban komolyabb rizikófaktort jelenthet a csontritkulásra hajlamosak számára, ugyanis tartós, nagy mennyiségben fogyasztva kivonja a kalciumot a csontokból. Itt a legveszélyeztetettebb csoport az 50 fölötti nők köre. Továbbá komoly veszélyt a várandós anyukákra jelent, mivel növeli a vetélés lehetőségét.

kávé élettani hatása

Mind közül a legkárosabb hatás azonban az, hogy a kávé elősegíti a kortizol termelést a szervezetben. A kortizol más nevén a stressz hormon, ami szervezetünket túlélő üzemmódba kapcsolja stresszhelyzetben. Ennek pillanatnyi pozitív hatása az, hogy szellemünk és testünk fokozottan képes figyelni és alkalmazkodni a vészhelyzet körülményeihez, Azonban mindennek ára van! Ilyenkor ugyanis a szervezet gátlástalanul az izomzatunkból bontja ki a fehérjéket, szép lassan felzabálva önmagát. (Ezért is van összefüggés a stressz és a testsúlycsökkenés között). Ugyan a koffein nem, de a magas kortizol szint viszont már egyértelműen felelős a szívproblémákért, sőt tünetei között bőrbetegségek és indokolatlan testzsírképződés is ott van. Napi 2-3 kávé már képes mellékhatásokkal is érezhetően befolyásolni a kortizol szintet. Szintén komoly gond van a csersavval, ami a túl magas hőfokon előállított kávénak kesernyés ízt ad. Ez az anyag nagyon savasítja és felelős lehet emésztési gondokért, puffadásért, szélsőséges esetben gyomorfekélyért is, vagy refluxért kivéltképp, ha reggel éhgyomorra fogyasztjuk.

Fontos megemlíteni, hogy a kávé erősen addiktív. Tehát egy idő után a fogyasztónak elvonási tünetekkel kell szembenézni a ha nem kapja meg a szokásos adagját, még pedig rosszabb módon, mint egyes könnyű drogok esetében, ugyanis ellentétben pl. a marihuanával itt a mentális mellett fizikai függőség is kialakul. Aki nagy dózisban kávézik egy idő után már elveszti a pozitív hatásokat és egyre inkább a csak a függőség fenntartásáért fogyaszt.  A leszokási idő 3-4 hét, amíg a fogyasztó kellemetlen közérzetet, gyengeséget, levertséget érezhet.

Maga a kávébab egyébként cleannek számít, de tudnod kell, hogy ez az egyik legerősebben permetezett növény, ezért érdemes otthonra organikus kávét vásárolnod. A kávé ízesítők általában nem számítanak cleannek, így kizárt minden ami tej, tejszín, cukor, mesterséges édesítőszerek és aromacseppek. De ízesítheted növényi tejjel, vagy mandulatejszínnel, az édes ízt pedig eritritből is nyerheted. Nem teljesen bízhatunk a kapszulás kávékban sem (amik mellesleg nagy környezeti terhelést jelentenek) és a nagy kávés multik termékeit sem ajánljuk jó szívvel.

Konklúzió

A kérdés tehát összetett, hiszen a hatások ellentmondásosak. Minden összevetve úgy gondoljuk a kávé nem egy teljesen tiltandó dolog, de attól távol áll, hogy egészségesnek nevezzük. Kivételesen igaz rá, hogy a mennyiségek figyelembevételével szabad fogyasztani. Ha nem kávézol ne is szokj rá, de ha igen akkor figyelj oda, hogy napi egynél többet ne fogyassz akkor sem, és jó ha néha kávémentes napot tartasz , hogy a függőséget kordában tartsd. A kávé teljes kiiktatását csak azoknak javasoljuk akik korukból kifolyólag csontritkulásra érzékenyek lehetnek, valamint terhes nőknek és kifejezetten stresszes életet élőknek. Ha már egy ideje a kávé rabja vagy akkor pedig érdemes legalább alkalmanként áttérned olyan kávépótlókra melyek élénkítő hatásuk mellett valóban is egészségesek. Ilyen például a zöld tea, a zöld kávé, a mate tea, a ginzeng, vagy a taurin.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom