Kókuszzsír – a legegészségesebb zsíradék

Tudtad, hogy létezik egy tökéletesen egészséges  zsír, amit főzésre, sütésre, vagy akár bőrhidratálásra is használhatsz, jól illeszkedik bármelyik diétába és még beszerezni is roppant egyszerű?  Ha nem akkor itt az idő, hogy megismerkedj a Kókuszzsírral, a Clean táplálkozás egyik legjobb alapanyagával.

CoconutOilBenefits_main_041

A hagyományos olajat nem szabad többször hevíteni (és még egyszer sem egészséges magas hőfoknak kitenni), mivel ekkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, így a felhasználása egy sütésben kimerül. A kókuszzsír azonban stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne méreganyagok, rákkeltő anyagok, nem oxidálódik.

A kókuszzsír állaga a külső hőmérséklettől függ. 24-25 fok körül folyékonnyá válik, mint az olaj, ennél alacsonyabb hőmérsékleten az állaga szilárd, de kenhető. Hasonló a hagyományos disznózsírhoz.

Elterjedésekor kezdetben támadták a magas telített zsírsav aránya miatt, hiszen a kókuszzsír 92 %-ban telített zsírt tartalmaz (a sertészsír csak 50 %-ot). Azonban fontos megemlíteni, hogy a zsírokat nemcsak aszerint osztályozzák, hogy telített  vagy telítetlen,többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, hanem a zsírsavban lévő szénlánc hossza is meghatározó. Tudósok hamar rájöttek, hogy a kókuszzsír a legtöbb zsírral ellentétben nem hosszú zsírláncú molekulákból, zsírsavakból épül fel, hanem közepes lánchosszúságúból. Ezeknek emésztéséhez

nincs szükség az epe és a hasnyálmirigy által termelt enzimre. Ez egyszerűen ennyit jelent, hogy a szervezetünkről jókora terhet levettünk a kókuszzsír választásával. Emésztésekor nem csökken a szervezet energiaszintje, nem leszünk fáradtak álmosak és nem használjuk túlzott mértékben a belsőszerveink egy részét.

Ez azonban nem az egyetlen előnye! A kókuszzsír  egészséges laurinsavat tartalmaz, mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van.Ezt a savat használja a szervezet pl. a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, elpusztítására használ fel. Laurinsav egyébként még az anyatejben található meg nagy mennyiségben (3,5 %), a kókuszzsír viszont 43 %-ban!Íyg ez a zsír a természet egyik legjobb „harcosa” a kórokozók elleni természetes küzdelemben.

paleo3

A kókuszzsírnak több fajtája van: szűz és szűrt változat.

szűz kókuszzsír íze enyhén kókuszízű és illatú, kevésbé magas hőfokon történik a finomítása. A szűz kókuszzsír kinyeréséhez nem használnak vegyi anyagokat. A szűrt kókuszzsír teljesen semleges ízű és szagtalan. Magasabb hőfokon nyerik ki, azonban vegyi anyagokat itt sem használnak ehhez a művelethez.
A szűz és szűrt kókuszzsír külsőleg bőr ápolására is alkalmas. Valamint csillogóvá teszi a hajat is.

12 érv a kókuszzsír mellett:

1. Immunerősítő
2. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
3. Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
4. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése
5. Segíti a tápanyagok felszívódását
6. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
7. Nem emeli a rossz koleszterin szintet
8. Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
9. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
10. Könnyen beilleszthető a napi használatba
11. Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható (kávé stb.)
12. Kiváló haj és bőrszépítő anyag

Register New Account

Choose your membership level

sd fjsakfj sdkjflskaj faskldjfl sakfjlaskdjflksdjflskdjflks dfjlksajf[/MM_Member_Decision]

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom