Köles, az egészséges

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származik, közel 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabona111962_koles_600_1félék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását, így fogyókúrázóknak is gyakran javasolják. Fogyasztása tisztító hatásai miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.
 A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású.A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára.Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz.


Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál és savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek. Rengeteg jó tulajdonsága mellett kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.koles

A kölesben valójában szinte minden megvan, amire szervezetünknek szüksége van: szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B-vitaminok.

Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, majd megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és a vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és fáradtság ellen is. Emellett erősíti a hajat, a körmöket, véd a fogszuvasodástól és biztosítja a szép arcbőrt is.

Azt hiszem elég meggyőző ajánlólevél a kölesről ahhoz, hogy kipróbáljuk, hisz csak javunkra válhat!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: