A kurkumin egy polifenol vegyület, mely a temrészetben a kurkumában fordul elő. Az élelmiszeriparban leginkább E100 néven ismert természetes színezékként használják.
A kurkumin gyulladáscsökkentő hatását számos állatkísérleti modellben dokumentálták.Ennek két fő mechanizmusa az erős antoixidáns hatása melett a lipoxigenáz-aktivitás (a leukotrién-képződés) gátlása. Ezért javulást hozhat különböző gyulladásos betegségeknél pl. reumás és egyéb ízületi betegségeknél. Sokan állítják, hogy az elfogyasztott kurkumin nem fejti ki a hatását, mert nagy része nem szívódik fel, azaz a távolabbi gyulladásos területekre el sem jut. Ennek ellent mondanak a tapoasztalatok.
A kurkuma fűszerben lévő kurkumin mennyiségben nagyban eltérő. 0,3%-5% terjed.
Bővebb információkért olvasd el cikkünket! >>