Annak sem kell lemondani az egészséges táplálkozásról, aki a házias, magyaros ízeket szereti igazán. A hagyományos ételek a tudatos táplálkozás elvei alapján elkészítve mind ízvilágában, mind tápértékében kiválóak. Ma egy magyaros fogást készítünk, amely alacsony zsírtartalom mellett, komplex szénhidrátokban és rostokban, valamint a sovány sertéskarajból származó teljesértékű fehérjékben gazdag, így akár sportolók számára is ideális ebéd lehet. A recept elkészítése pofonegyszerű, ezért mindenkinek javasoljuk.
Lecsós sertésszelet barnarizzsel
Előkészület: 1 hour hour
Elkészítés: 1 hour hour
Típus: Főétel
Konyha: Klasszikus, Magyaros
Tálalás: 2 adag
Kalória: 582kcal
Hozzávalók
- 400 g sertéskaraj
- 120 g barnarizs
- 4 db paradicsom
- 2 db tv paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 evőkanál kókuszzsír
Elkészítés
- Előkészületek: A karajt kb. 1 centis szeletekre vágjuk. A vöröshagymát durvára , a paprikát apró kockákra vágjuk, a paradicsomot pedig meghámozzuk és nagyobb kockákra daraboljuk.
- Leghosszabb ideig a barna rizs készül. A főzési idő a fehér változat háromszorosa is lehet. A rizst kétszeres mennyiségű vízzel feltesszük főni, majd amikor a víz forr megsózzuk és a lángot takarékra véve lefedve főzzük tovább. Néha érdemes megkavarni, hogy le ne égjen, szükség esetén picit pótoljuk a vizet. Amikor már elfőtte a vizet és a rizs megpuhult, levesszük a tűzről és lefedve állni hagyjuk legalább 10 percig. A barna rizs csak akkor válik igazán puhává, ha főzés után saját gőzében hagyjuk állni.
- Amíg a rizs elkészül, térjünk rá a lecsóra! Klasszikus első lépésként a hagymát a kókuszzsíron elkezdjük sütni. Hagyjuk, hogy picit lesüljön, majd megsózva és pici vízzel felöntve tovább pároljuk, amíg puha nem lesz. Ekkor tesszük rá a paprikát és a fokhagymát, amit 5-6 percig párszor megkavarva párolunk, majd jöhet rá a paradicsom. Sózás után lefedve, közepes lángon sűrű krémes állagúra főzzük. Vizet ne öntsünk bele, hiszen a paradicsomban pont elegendő folyadék van. Sőt, ha igazán sűrűn szereted érdemes az utolsó 10 percben a fedőt levéve, kavargatva készíteni.
- Amíg a lecsó rotyog és a rizs készre puhul, jöhet a hús. A karajszeleteket klopfoljuk egyenletes, 5-7 mm-es vastagságra. (Érdemes klopfolás közben frissentartó fóliával leborítani a húst, így egyben marad és magadat sem kened össze.) A húst mindkét oldalán sózzuk, de más fűszer nem kerül rá. Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan kikenünk kókuszzsírral, majd mikor felhevült, rátesszük a sertéshúst. A húst lehetőleg egy stabil súllyal leszorítva süssük készre. Ha ezzel a technikával készíted, oldalanként 5-6 perc sütés is elég, hogy belül szaftos, kívül pedig jól pirult húst kapjunk.
- tálaláskor a hús tetejére szedjük a lecsót, hiszen így lesz igazi az élmény. Az ételt fogyaszd ebédre, vagy edzés utáni étkezésként.
Tápanyagok
kalória: 582kcal | szénhidrát: 53g | fehérje: 49g | zsír: 18g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával.