A cukkini tócsni nem új találmány. Bizonyára (a nyári cukkiniszezonban) Te is ettél már. Ha igen, tudod, mennyire problémás elkészíteni.
Mivel egy tökféléről van szó, nem igazán úgy viselkedik mint a keményítőben gazdag burgonya. Ezért általában lágy állagú, nehezen süthető változatok szoktak születni, vagy pedig annyi lisztet kell bele tenni, hogy már nincs is értelme nem krumpliból készíteni…
Eddig mi is szívtunk ezzel, mire rá nem jöttünk a titokra. 🙂 Új cukkini tócsni receptünk már szuperfinomra sikerült, jól kezelhető, harapható állaggal, ropogós szélekkel, puha belsővel. Mindez, ahogy tőlünk megszoktad, a lehetőségekhez képest a legdiétásabb formában és zsiradék felhasználása nélkül! Egy tócsni csak 86 kalóriát tartalmaz.
A kis tócsnik tökéletes falatok a nap bármely szakában, mondjuk fokhagymás-joghurtos öntettel vagy akár a vegetáriánus hamburger helyettesítőjeként is.
A legfinomabb cukkini tócsni
Hozzávalók
- 2 db cukkini közepes
- 1 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál zabliszt
- 1 db tojás
- 1 fej lilahagyma
- 1/2 teáskanál fekete bors őrölt
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa (elhagyható)
Elkészítés
- Mosd meg majd reszeld egy nagyobb tálba a cukkínit. Fontos, hogy kis lyukú reszelőt használj! A cukkinhez adj 2 teáskanál sót, keverd össze, majd hagyd állni egy órát.
- Egy óra elteltével a só kivonta a fölösleges vizet, facsard ki, és öntsd le róla az összegyűlt nedvességet. Ez a lépés nagyon fontos, az állag megőrzéséért, így tudod elkerülni, hogy túl lágy legyen és tudd formázni rendesen.
- A kifacsart cukkinihez reszeld hozzá a lila hagymát, a hozzá a felvert tojást és az összes többi hozzávalót és alaposan keverd össze. (Ha igazán magyaros ízre vágysz használhatsz vörös hagymát és némi piros paprikát is, mi most az enyhébb ízt preferáljuk). A masszát hagyd állni 15 percig.
- Egy sütőt melegíts elő 200 fokra, alsó felső sütésre. Egy tepsit bélelj ki tapadásmentes sütőpapírral. Ha olcsóbb sütőpapírral dolgozol, akkor egy minimális zsiradékkal, ecsettel vékonyan kend ki, így nem fog letapadni. A cukkinis masszát oszd 4 részre, majd ezekből szabad kézzel formálj lapos tócsni formákat. Elég ha kézben picit kilapítod, majd a tepsibe téve tovább lapíthatod. A tócsnikat szórd meg gluténmentes zsemlemorzsával, valamint mi adtunk hozzá Ikea PS fűszerkeveréket is. Így a két oldalon különböző textúrát kapsz, felül picit roppanósabb, fűszeresebb ízzel.
- Süsd kb. 20-25 percig, az utolsó 5-10 percben már csak felső sütéses fokozaton. Megfordítani nem szükséges A sütési idő nagyban függ a tócsnik vastagságától, ezért ez csak egy becslés. a legjobb ha figyeled. Amikor a széleken kissé ropogósra sült akkor lesz jó.
- Fogyaszd önmagában, vagy ahogy mi fokhagymás joghurttal, salátával és erős paprikával. De zellerhasábbal, vagy vegetáriánus hamburgerben is nagyon szuper.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]