A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Antioxidáns

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő anyagcserefolyamatokat is érthetjük, amelyek a szervezet lebontó folyamatait foglalják magukba. Az antioxidánsok gátolják a szabadgyököket, lassítják az öregedést és a betegségek kialakulásától védnek meg.

Számos bizonyíték van arra, hogy az antioxidáns-készletek védelmet nyújtanak a korfüggő betegségekkel szemben, ilyenek a szívbetegségek, a rák bizonyos fajtái és a hályog. A nehéz fizikai munkával, vagy sporttal foglalkozóknak kiemelten szükséges, mert védelmet nyújtanak a megnövekedett szabadgyökök támadása ellen.

Legfőbb antioxidánsok: Karotoinoidok, Flavonoidok, Aszkorbinsav (C-vitamin), Tokoferolok (E-vitamin), Retinol (A-vitamin)

Az antioxidánsoknak nagy dózisban sincs mérgező hatásuk.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.