A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

BCAA

Az a három esszenciális aminosav, melyek kémiai szerkezetükből adódóan alkotják az úgynevezett elágazó láncú aminosavak (BCAA) csoportját. Ezek: izoleucin, leucin és valin.

Izomszöveteink  aminosavtartalmának kb. 35 %-át adja a három BCAA aminosav. Felszívódásuk különleges, mivel nem a májban bomlanak le, hanem az izmokban, így az aktív izmokhoz kerülnek, ahol egyaránt válhatnak az izmok részeivé és egyben energiaforrássá is. Egy étkezés aminosav-tartalmának hozzávetőlegesen 20 %-a lehet BCAA, viszont a keringés útján az izomszövetbe kerülő aminosavaknak 50-90 %-át is kitehetik.

A BCAA gátolja a katabolizmust, nagymértékben segíti a nitrogénretenciót (nitrogén visszatartás, pozitív nitrogén egyensúly), ami az izmok növekedését idézi elő. Ezen aminosavak segítenek tehát fenntartani az energiatermelés folyamatát.A BCAA kiegészítés csökkenti az intenzív fizikai és mentális megterhelések nyomán fellépő fehérje lebomlását.

A BCAA szabályozza a vércukorszintet, segíti a bőr, csont- és izomszövet reszintézisét (újraépítését)és stimulálja a protein szintézist. 

A leucin, valin és az izoleucin felerősítik egymás hatásait. Felszívódás szempontjából fontos a szükséges 2:1:1 (Leucin, Valin, Isoleucin) aránypárok megtartása, ahogy a modern aminosav készítményekben is van.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó