Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A listán az összes olyan élelmiszeriparban hazsnálatos anyag szerepel, melyekre igaz, hogy: nem élelmiszer, önmagában nem fogyasztjuk; szándékosan adjuk az élelmiszerhez; kis mennyiségben alkalmazzuk (maximum 10 gramm kilogrammonként); kedvezı hatásokat vált ki; természetes, vagy szintetikusan elıállított anyagok.
Az E-szémok osztályozása:
100-181 – Színezékek
200-297 – Tartósítószerek
300-386 – Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
400-495 – Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
500-585 – Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
600-671 – Ízfokozók
700-772 – Antibiotikumok
900-999 -Egyéb
1105-1510 – Új fajta kiegészítő anyagok