A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

E-számok

Az E számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A listán az összes olyan élelmiszeriparban hazsnálatos anyag szerepel, melyekre igaz, hogy: nem élelmiszer, önmagában nem fogyasztjuk; szándékosan adjuk az élelmiszerhez; kis mennyiségben alkalmazzuk (maximum 10 gramm kilogrammonként); kedvezı hatásokat vált ki; természetes, vagy szintetikusan elıállított anyagok.

Az E-szémok osztályozása:

100-181 – Színezékek

200-297 – Tartósítószerek

300-386 – Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok

400-495 – Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek

500-585 – Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok

600-671 – Ízfokozók

700-772 – Antibiotikumok

900-999 -Egyéb

1105-1510 –  Új fajta kiegészítő anyagok