A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

E-vitamin

Az E-vitamin (másnéven tokoferol) zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Nyolc különböző formában létezik, de az emberi szervezetben a legaktívabb formája az alfa-tokoferol.

Az E-vitami fontos szerepet tölt be szervezetünk fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban. Fokozza a sejtek regenerációját, így segítve a betegségben legyengült állapot megerősödését. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban való tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. 

Erős antioxidáns. Védi a sejteket az oxidációtól, egyszerűbben fogalmazva az öregedéstől.Növeli az A-vitamin felszívódását és raktározását. Növeli a bőr rugalmasságát, a hajak és a körmök egészségét. Védi a tüdőt a légszennyeződésektől. Meggyorsítja a sebek gyógyulását.

  • Előfordulása: gabonafélék, diók, növényi olajok, édesburgonya
  • Hiánytünetek: idegrendszer-problémák, nemi aktivitás csökkenése, immunrendszer általános gyengülése
Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.