A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Elektrolit

Az elektrolitok ásványi sók testfolyadékban oldva. Nátriumot, kloridot, magnéziumot, káliumot tartalmaznak, segítenek megtartani a folyadékegyensúlyt a különböző testösszetevők között (pl. a folyadék mennyisége az izomsejtben és azon kívül) és a vér folyadékmennyiségét. A vízmozgást az elektrolitkoncentráció ellenőrzi a sejtmembrán mindkét oldalán. Például a nátrium sejten kívüli koncentrációjának növekedése okozza a víz mozgását a sejten belülről. Ehhez hasonlóan a nátriumkoncentráció csökkenése okozza a víz befelé irányuló mozgását. A kálium vizet von el a membránon keresztül, így a sejten belüli magas káliumkoncentráció növeli a sejt víztartalmát.

A szervezet normális működéséhez az elektrolitok egyensúlyát nagyon szűk határok között kell tartani. 

Az elektrolit-egyensúly megbomlása különböző rendellenességekhez, például szívritmuszavar kialakulásához vezethet. Elektrolit-egyensúly zavarok alakulhatnak ki, ha az egyén kiszárad, bizonyos gyógyszereket szed, egyes szív-, vese- vagy májbetegségekben szenved, illetve elégtelen mennyiségű intravénás folyadékot vagy táplálékot kap.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.