A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Eritritol

Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei, azonban nem tartalmaznak részegséget okozó etanolt. Sokféle cukoralkohol létezik. A cukoralkohol molekulák felépítésüknek köszönhetően rendelkeznek azzal a képességgel, hogy stimulálják nyelvünknek az édes íz érzékelésére szolgáló receptorait. Ám az eritritol sok mindenben eltér a többi cukoralkoholtól. Mindenekelőtt abban, hogy sokkal kevesebb benne a kalória. Összehasonlításképpen: a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et. Vagyis az eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.ez melett az egészségre gyakorolt hatása is kedvezőbb, mint a legtöbb cukoralkoholé.

Speciális kémiai felépítésének köszönhetően az eritritolt szervezetünk nem bontja le. Az emberi test nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimmel.  Az elfogyasztott mennyiség nagy részét ugyanis a szervezet még az előtt megköti, hogy a vastagbélbe jutna, ahol a legtöbb baktérium tenyészik. Tehát úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, és nem okoz emésztési problémákat, mint sok más cukoralkohol. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Egészséges embernél az eritritol nem változtatja meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet, ahogy nincs hatással a koleszterinszintre-, a tryglicerid szintre, vagy egyéb biomarkerre sem.

Egy 485 iskolás korú gyerek körében végzett hároméves követéses vizsgálat alapján az eritritol hatékonyan küzd a fogszuvasodás ellen. Habár ez a tulajdonság a legtöbb cukoralkoholnál már kimutatott, az eritritol esetében a voltak a legmegyüzőbben az eredmények. Túlfogyasztása azonban a többi cukoralkolholhoz hasonlóan lehetséges. Napi 50g fölött egyes személyeknél hasmenést okozhat, ezért azt a mennyiséági határt érdemes betartani.

A fentiek alapján az eritritol bár nem közvetlenül a természetből származó anyag, végső soron kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, cukorbeteg vagy bármilyen más metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.