A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

FODMAP

Mozaikszó: Fermentábilis (azaz erjedő) Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. 

Az Ausztráliai Monash egyetem tudósai fejlesztették ki a FODMAP módszert, mely alapján kategórizálni lehet egyes ételeket a szerint, hogy elősegítik, vagy gátolják a puffadást és a gyomorgörcsöket. Az elmélet lényege az erjedő oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok mennyiségén alapul. E szerint a puffadásra hajlamos egyéneknek leginkább javasolt Alacsony FODMAP indexű élelmiszereket fogyasztása.

A FODMAP diéta SIBO (vékonybél baktérium túlszaporodás) és IBS (irrábilis bélszindróma) esetén kiemelten fontos, de gyakori emésztési zavarok esetén is hasznos figyelembe venni. Használatát megkönnyítendő a Monash egyetem okostelefon alkalmazást fejlesztett ki.

Habár nem mindenkinek vannak gondjai a magas FODMAP ételek emésztésével sem, de komolyabb félrekajálások a kevésbé érzékenyeknél is okozhatnak ilyen jellegű gondokat.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó