A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

FODMAP

Mozaikszó: Fermentábilis (azaz erjedő) Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. 

Az Ausztráliai Monash egyetem tudósai fejlesztették ki a FODMAP módszert, mely alapján kategórizálni lehet egyes ételeket a szerint, hogy elősegítik, vagy gátolják a puffadást és a gyomorgörcsöket. Az elmélet lényege az erjedő oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok mennyiségén alapul. E szerint a puffadásra hajlamos egyéneknek leginkább javasolt Alacsony FODMAP indexű élelmiszereket fogyasztása.

A FODMAP diéta SIBO (vékonybél baktérium túlszaporodás) és IBS (irrábilis bélszindróma) esetén kiemelten fontos, de gyakori emésztési zavarok esetén is hasznos figyelembe venni. Használatát megkönnyítendő a Monash egyetem okostelefon alkalmazást fejlesztett ki.

Habár nem mindenkinek vannak gondjai a magas FODMAP ételek emésztésével sem, de komolyabb félrekajálások a kevésbé érzékenyeknél is okozhatnak ilyen jellegű gondokat.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.