A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Ginzeng

A ginzeng egy változatos hatású vegyületeket tartalmazó gyógynövény, amely kutatások során egyre inkább alátámasztja a vele kapcsolatos régi ázsiai hiedelmeket. Az egyre inkább elismert és keresett gyógynövény gyökeréből vonják ki az értékes hatóanyag–tartalmat, melyet általában porrá őrölnek. A szibériai ginzeng hatása gyengébb, a kínai ginzengé erősebb. Hatása kifejtéséhez sok folyadékra van szükség.

A ginzeng alkalmazásának célja a sportolók körében főleg a fizikai teljesítmény fokozása, valamint a betegségek kivédése, a fáradtság leküzdése. A ginzeng hatóanyagai a szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek. A ginzengnek általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít.
A ginzeng egy adaptogén növény, tehát olyan anyag, amely képes a stresszhatásokat közömbösíteni és egyensúlyt teremteni a szervek működésében.

Az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.