A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe veszik, ahogy a Clean Eating is. Ennek ellenére Gi értékre alapozni egy étel egészséges, vagy diétás mivoltát hibás döntés lehet. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.

A glikémiás index egy számérték 0 és 100 között, amely a táplálékokat sorolja be az alapján, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre. Azaz azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Általában 2, vagy 3 szintre csoportosítják az ételeket. Első esetben 55 fölött számít magasnak a GI, a 3 részre osztott táblázat szerint 55-70 között csupán közepes és csak 70 fölött magas.

Részletesebben a Glikémiás Indexről itt >