A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Glükozamin

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben lelhető fel, a táplálékkiegészítőkben fellelhető glükozamint jellemzően kagylók héjából vonják ki. A rovarok páncélját alkotó kitin is tulajdonképpen polimer glükozamin.

Segíti a kopásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését. A működő szövetek sejtjei közötti teret egyfajta támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin. A glükozamin ebben a térben segít vízmolekulákat megkötni, ezáltal javítja az izületek rugalmasságát.

Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása, melyet a tenger gyümölcsei, avgy táplálékkiegészítők fogyasztásával érhetünk el. A legtöbb kutatás napi 3×500 grammos mennyiséget javasol az ízületi károsodások helyrehozatalának hatékony elősegítésére. A glükozamin beépülését elősegíti a c-vitamin.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó