A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Glükozamin

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben lelhető fel, a táplálékkiegészítőkben fellelhető glükozamint jellemzően kagylók héjából vonják ki. A rovarok páncélját alkotó kitin is tulajdonképpen polimer glükozamin.

Segíti a kopásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését. A működő szövetek sejtjei közötti teret egyfajta támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin. A glükozamin ebben a térben segít vízmolekulákat megkötni, ezáltal javítja az izületek rugalmasságát.

Mivel a glükozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása, melyet a tenger gyümölcsei, avgy táplálékkiegészítők fogyasztásával érhetünk el. A legtöbb kutatás napi 3×500 grammos mennyiséget javasol az ízületi károsodások helyrehozatalának hatékony elősegítésére. A glükozamin beépülését elősegíti a c-vitamin.

Volt IFBB versenyző, testépítő edző, sporttáplálékozási szakíró. Jelenleg is sportélelmiszerek termékfejlesztési vezetője. 2013-tól a Clean Eating Magyarország alapítója.