A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Kalcium

A Kalcium egy ásványi só. Biogén elem, így minden élő sejt építőköve,amely nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetben. Főként a csontképződéshez kell, de fontos szerepet játszik az izomnövekedésben, az izom-összehúzódásban és az ingerületvezetésben. A test képes a szükségletnek megfelelően az ásványi só növelésére és csökkentésére. Extra kalcium bevitelére van szükségük azoknak a női sportolóknak, akiknek az ösztrogénszintje alacsony. A futós, súlyzós edzések fokozzák a csontosodást, a kalciumfelszívódást, ezért fontos, hogy elegendő kerüljön az étrendünkbe.

Napi kalciumbevitel ajánlott mennyisége gyerekek számára  800-1000 milligramm körüli, míg a felnőttek számára kb. 800–1200 milligramm. Terhes vagy szoptató anyák részére, valamint csontritkulás megelőzésére napi 1200 mgfeltétlenül ajánlott. Sportolók kalciumigénye még magasabb, napi 1500-2000 mg is lehet.

A kalcium legjobb természetes forrásai: szezámmag, kendermag, sötét levelű zöldségek (spenót, petrezselyem, rukkola, …), algák. 
Ha táplálékkiegészítő formájában juttatjuk be akkor többször kis adagban, reggeli és esti órákban, lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, ezzel is segítve a mielőbbi felszívódását.

A kalcium felszívódását akadályozza a szénsavas üdítőkből, magas zsírtartalmú ételekből, vagy kávéból származó foszfor.

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó