A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Kalória

A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Egy kalória értéke ~4.2 Joule. A mértékegységet eredetileg a hő mérésére vezették be, azonban ma már csak az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet ma már egy az eredeti mértékegységnél ezerszer nagyobb mértékegységet nevez kalóriának.

Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékban lévő makrotápanygaokból (fehérje, szénhidrát, zsír) származik. A legtöbb energiát a zsírok (9,3 kcal/g), ennél kevesebbet a fehérjék (4,2 kcal/g) és a szénhidrátok (4,1 kcal/g) juttatják a szervezetbe. Szervezetünk számára ezen kívül felhazsnálható kalóriát csak az alkohol (7,3 kcal/g) tartalmaz.

A legtöbb diéta kalóriában méri az egyén számára elfogyasztandó étel mennyiségét, azonban a clean eating ezzel nem ért egyet. Szerintünk sokkal fontosabb az ételek makrotápanyagját és azok minőségét figyelni, mint csupán az energiaértéket. Hiszen egy egészségtelen étel is tartalmazhat kevesebb kalóriát egy egészségesnél, azonban mégis ellentétes az egészségre és a testösszetételre gyakorolt hatásuk.

 

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó